Zapewne nie raz szukałeś zdrowego i smacznego rozwiązania do przekąszenia. Najłatwiejszym i najwygodniejszym są batony zboże z różnymi dodatkami. Jak wiecie pomimo zdrowego wizerunku na pierwszy rzut oka, mogą skrywać różne tajemnice w swoim składzie. Moda na zdrowe przekąski zmusiła producentów do ulepszenia swoich receptur, a co za tym idzie do podniesienia ceny. Niektóre batony typu 100% natural swoimi cenami potrafią przyprawić o zawrót głowy :O

Bakalland oferuje swoje batony w ulepszonej recepturze, w rozsądnej cenie. Firma powołuje się na doskonałej jakości bakalie, które są pełne drogocennych witamin i składników odżywczych. Czas sprawdzić, czy cena rzeczywiście idzie w parze z naturalnością i dobrą jakością!

Baton zbożowy jest doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek oraz może być świetną przekąską w ciągu dnia. Niestety batonik batonikowi nierówny, warto więc wiedzieć, co znajduje się w produkcie, który chcemy kupić – szczególnie jeśli będą jadły go dzieci. Szukajmy propozycji z dodatkiem suszonych owoców, miodu, błonnika, soków itp. Uważajmy na sztuczne dodatki oznaczone literką E (co prawda, nie wszystkie E dodatki są złe, jednak żeby się nie pomylić, najlepiej wybierać produkty, które mają dla nas czytelną listę składników).

Batoniki zbożowe – zdrowa przekąska czy dietetyczna pułapka?

Najczęściej sięgają po nie osoby dbające o zdrowy tryb życia, aktywne i chcące odżywiać się w sposób zrównoważony. W naszym odczuciu są uważane za zdrowsze od czekoladowych batoników, czy wafelków. Nic w tym dziwnego skoro są na bazie zbóż i owoców… Niby zdrowa przekąska, ale niektóre opcje zawierają sporą ilość cukru dodanego, dziwnych substancji lub tłuszczów, czasem utwardzonych. 

Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Cukry proste często powodują gwałtowne zmiany poziomu insuliny i glukozy we krwi. Brak czasu na czytanie etykiet, powoduje, że wpadamy w pułapkę dietetyczną. Pierwsze wrażenie zachęca nas do zakupu, a opakowanie bywa pełne niespodzianek.

Na co zwracać uwagę kupując batoniki zbożowe?

  • CUKIER, kryje się pod różnymi nazwami np. glukoza krystaliczna, syrop cukru inwertowanego, glukoza, syrop glukozowy, cukier lub syrop cukru skarmelizowanego;
  • Tłuszcz roślinny utwardzony;
  • Konserwanty np. dwutlenek siarki (E220);
  • Substancje utrzymujące wilgoć.

Oferta Batonów bakaliowo-zbożowy Bakalland BA!

Poszukałam opisy składów z przed około dwóch lat dla poniższych wariantów produktów zbożowych, w celu sprawdzenia receptury i porównania zmian. Dla niektórych wariantów smakowych lista składników samą długością mogła odstraszyć! Z receptury BA! Bakalland zostały usunięte niepożądane składniki jak syrop glukozowy, czy tłuszcze utwardzone. W zamian chcą dostarczyć nam czystej energii z polskich zbóż i bakalii. Czy aby na pewno? Niestety lista składników niektórych batonów zbożowych nie uległa uproszczeniu i skróceniu

Najnowsze propozycje Bakalland tj. 100% Natury, czy Bez dodatku cukru na pewno są lepsze. Faktem jest, że producent rzeczywiście usunął najbardziej niepożądane składniki. W dalszym ciągu w standardowych wersjach znajdziemy na liście składników inne niepożądane substancje oraz cukier dodany.

Dla przykładu, wersja smakowa 5 orzechów w starej recepturze dodatkowo zawierała całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmy oleistej, syrop glukozowy, mleko zagęszczone słodzone, śmietana, glukozę.

W świecie zalanym przetworzoną żywnością należy wybierać mniejsze zło, tak więc mając do wyboru batonika czekoladowego vs. batonika zbożowego, wybierzmy jego ale przeczytajmy skład 😉 

Cena za opakowanie to ok. 1,49 zł. Można je kupić prawie w każdym sklepie, swoje wybrane warianty kupiłam w Carrefour.

Korzystne cechy produktu to:

  • bez syropu glukozowego,
  • bez tłuszczów utwardzonych,
  • naturalne źródło błonnika,
  • płatki owsiane pełnoziarniste,
  • najwyższej jakości bakalie.
Na końcu znajdziemy wyjaśnienie technologiczne użytych dodatków (zaznaczonych odpowiednio kolorami), które znajdują się na liście składników.
* składniki niekorzystne
* składniki bezpieczne ale lepiej unikać
* składniki bezpieczne

Wersja BA! standard od Bakalland

  • 5 owoców tropikalnych

Skład: Składniki zbożowe 30% (płatki owsiane pełnoziarniste 13%, grys kukurydziany, mąka kukurydziana, mąka ryżowa); substancja wiążąca: maltitole*; polewa o smaku jogurtowym 16% [olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier, mleko w proszku odtłuszczone, proszek jogurtowy 2% (jogurt w proszku (z mleka) 80%, mleko w proszku odtłuszczone), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny*; aromaty]; ananas kandyzowany kawałki 4,5% (ananas 51%, cukier, substancja konserwująca: dwutlenek siarki*); chipsy bananowe kawałki 4% (banany 55%, olej kokosowy, cukier, aromat); maltodekstryna*, wiórki kokosowe 3,5% (wiórki kokosowe, substancja konserwująca: dwutlenek siarki*); papaja kandyzowana kawałki 3,2% (papaja 62%, cukier, substancja konserwująca: pirosiarczyn sodu*); melon kandyzowany kawałki 1,9% (melon 54%, cukier, substancja konserwująca: pirosiarczyn sodu*); miód piekarski, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole*; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; emulgator: lecytyny*; sól, aromat.

  • Żurawina i pomarańcza

Skład: Składniki zbożowe 39% (płatki owsiane pełnoziarniste 20%, mąka kukurydziana, grys kukurydziany, mąka ryżowa); substancja wiążąca: maltitole*; polewa o smaku jogurtowym 16% [olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier, mleko w proszku odtłuszczone, proszek jogurtowy 2% (jogurt w proszku (z mleka) 80%, mleko w proszku odtłuszczone), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny*; aromaty]; żurawina suszona krojona 12% (żurawina 51%, cukier, olej słonecznikowy); maltodekstryna*, miód piekarski, olej palmowy, skórka pomarańczowa suszona 0,2%, emulgator: lecytyny*; substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole*; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; sól, aromat.

  • 5 orzechów

Skład: Orzechy arachidowe cięte 26%, składniki zbożowe 23% (płatki owsiane pełnoziarniste 12%, mąka kukurydziana, mąka ryżowa); substancja wiążąca: maltitole*; polewa o smaku kakaowo-mlecznym 15% [olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa 1%, emulgatory: lecytyny i E 476*; aromaty]; maltodekstryna*, mleko odtłuszczone w proszku, olej palmowy, orzechy laskowe kawałki 1,8%, migdały płatki 1,8%, orzechy nerkowca kawałki 1,2%, orzechy włoskie kawałki 1,2%, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole*; miód piekarski, emulgator: lecytyny*; sól, aromaty; przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.

Jeden z lepszych, choć nie idealny (z uwagi na cukier dodany) pod względem listy składników to:

  • 5 ziaren z miodem

Skład: Ziarna słonecznika łuskane 27%, miód piekarski 21%, pestki dyni prażone 20%, ziarna sezamu prażone 10%, cukier, olej palmowy, siemię lniane prażone 5,3%, amarantus ekspandowany 1,3%

* składniki niekorzystne
* składniki bezpieczne ale lepiej unikać
* składniki bezpieczne

100% NATURY od BA! 

Zdecydowanie najnowszy wariant 100% Natury jest godny polecenia! Znajdziemy tu tylko owoce, zboże i orzechy bez dodatków. Cena za batonika to ok 2,7 zł. Kupione w Biedronka, choć w innych super marketach też już je dostaniemy. W porównaniu do innych alternatyw, które sygnują swój produkt jako 100% natural jest on tani. Opakowanie jest czytelne, tak jak skład na tylnej części opakowania.

  • Daktyle & Pomarańcza z prażonymi arachidami i zbożem

Skład: Pasta z daktyli 68,93%, płatki owsiane 25,5%, pasta z prażonych orzechów arachidowych 4,3%, sok cytrynowy w proszku 1,2%, naturalny olejek pomarańczowy 0,07%

  • Daktyle & Kakao z prażonymi arachidami i zbożem

Skład: Pasta z daktyli 66%, płatki owsiane 13,3%, orzechy arachidowe cięte 13,3%, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4%, pasta z prażonych orzechów arachidowych 3,4%.

  • Daktyle & Malina z prażonymi arachidami i zbożem

Skład: Pasta z daktyli 67%, płatki owsiane 25%, pasta z prażonych orzechów arachidowych 4,2%, owoce liofilizowane 3,7%: malina, czarna porzeczka, czarny bez; aromat naturalny.

Baton zbożowy zero dodatku cukru od BA!

Wspominałam już o tym produkcie w artykule Bez dodatku cukru, opowiadając historię jak przy pierwszym wrażeniu zgubiłam napis „dodatku”, który był napisany mniejszą czcionką niż „BEZ CUKRU”. Chwila nie uwagi i można kupić produkt inny niż ma się w swoim wyobrażeniu.

Produkty bazujące na surowcach zwierających skoncentrowane źródła cukru, takie właśnie jak daktyle, czy inne owoce w swoim składzie zawierają wysoką zawartość cukrów. Owoce same w sobie są naturalnym źródłem cukru i nie jest nic w tym złego, że w tabeli występują. Jednak osoby, które go ograniczają muszą być czujne na zagrywki marketingowe. Pomimo tego producenci mają prawo je oznaczać jako „bez dodatku cukru, a do tego zabawa czcionką i napis „dodatku” znika przy pierwszym wrażeniu…Ja się poczułam trochę oszukana, dlatego z mojej strony duży minus dla tej wersji batonów zbożowych BA! od Bakalland. Skład nie jest najgorszy, choć można go dopracować usuwając substancje utrzymujące wilgoć. Cena 1,49 zł. Można je kupić prawie w każdym sklepie, swoje kupiłam w Carrefour.

Skład wariantu bez dodatku cukru

  • 5 zbóż z kokosem i chia

Skład: Składniki zbożowe 38,5% (płatki owsiane pełnoziarniste, grys kukurydziany, ziarno pszenicy, mąka pszenna, ryż, mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, ziarno żyta krojone, ziarno owsa krojone, kasza jęczmienna), inulina*, wiórki kokosowe 15,7%; maltodekstryna*, substancja wiążąca: maltitole*; nasiona szałwi hiszpańskiej (chia) 2,2%, mleko odtłuszczone w proszku, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole*; naturalny aromat; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

  • 5 zbóż wiśnia i amarantus

Skład: Składniki zbożowe 45,9% (płatki owsiane pełnoziarniste, ziarno pszenicy, ryż, ziarno żyta krojone, ziarno owsa krojone, kasza jęczmienna); inulina*, maltodekstryna*, substancja wiążąca: malititole*; wiśnie liofilizowane kawałki 4,4%, ekspandowane nasiona amarantusa  2%; olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole*; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; naturalny aromat wiśniowy, sól.

Podsumowując

Standardowe warianty batoników zbożowych BA! Bakalland, pomimo ulepszonej receptury nie są zdrowe. Niektóre wersje smakowe posiadają konserwanty i substancje, które korzystnie na nasze zdrowie nie wpływają. Jeśli mamy możliwość wyboru to kupmy BA! 100% Natury. Mają prosty skład, są smaczniejsze i nie ukrywają niespodzianek w swoim składzie. 

Mam nadzieję, że wybór batoników zbożowych nie będzie stanowił już problemu i szybko znajdziecie swojego zdrowego ulubieńca 😉

Tym samym kończę mój wpis, zachęcam do zapoznania się z opisem dodatków E i do dyskusji. Może coś Was zaskoczyło? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami!

E- dodatki i inne składniki

  1. Maltitol (E965) – funkcja stabilizująca, słodząca (naturalny słodzik z grupy polioli). Bezpieczny, jednak w dużych ilościach może wywoływać wzdęcia oraz biegunki.
  2. Sorbitol (E420) – funkcja stabilizująca, utrzymująca wilgotność, nośnik, wypełniająca, słodząca. Składnik niekorzystny. Powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące, dzieci oraz osoby cierpiące na fenyloketonurię. Zbyt duże spożycie może wywołać bolesne skurcze jelit, wzdęcia i biegunkę. Może nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego.
  3. Inulina – to wielocukier o licznych działaniach prozdrowotnych, który naturalnie występuje np. w korzeniach cykorii. Nie uważa się jej za dodatek do żywności. Charakteryzuje się niską kalorycznością (150 kcal/100 g) i delikatną słodkością. Jest ok. 10 razy mniej słodka niż cukier.
  4. Maltodekstryna –  węglowodan złożony. Jako dodatek do żywności pełni funkcję stabilizującą, wypełniającą i spulchniającą. Mimo to jest bardzo łatwostrawna i w przewodzie pokarmowym człowieka jest trawiona błyskawicznie.  W rozsądnych ilościach nie jest szkodliwa, ponieważ jest bardzo kaloryczna i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny!
  5. Lecytyny (E 322) – jest mieszaniną fosfolipidów, glikolipidów, triglicerydów, steroli i małych ilości kwasów tłuszczowych, węglowodanów i sfingolipidów. Lecytyna w organizmie człowieka jest bardzo ważnym elementem i pełni ważne funkcje w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i tkanki nerwowej.
  6. Polirycynooleinian poliglicerolu (E476) – dopuszczony do stosowania jako emulgator w produkcji czekolad, słodyczy z kakao oraz past do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu.Jest to środek półsyntetyczny, powstaje z glicerolu i oleju rycynowego pod działaniem wysokiej temperatury rzędu 200ºC w obecności katalizatorów. Należy uznać składnik za niezbyt pożądany w codziennej diecie.
  7. Dwutlenek siarki (E220) – substancja konserwująca. Nie korzystny. Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia – witaminy A i B1. U osób cierpiących na astmę może powodować problemy w oddychaniu. W wysokich stężeniach (powyżej tych używanych w żywności) może powodować zaburzenia układu trawiennego, mdłości, obniżenie ciśnienia, bóle głowy, zwężenie oraz zapalenie oskrzeli.
  8. Pirosiarczyn sodu(E223) – substancja konserwująca. Niekorzystny. Może być przyczyną zagrażających życiu ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. Może też powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *