Chemia, którą faszeruje się tradycyjne kostki bulionowe, odstrasza nie jednego konsumenta. Dlatego coraz więcej osób albo z nich rezygnuje, albo przerzuca się na inne „zdrowsze” odpowiedniki, które – zgodnie z zapewnieniami producentów, składają się wyłącznie z naturalnych składników. Czy tak faktycznie jest? Co kryją w swoim składzie? Bierzemy pod lupę tradycyjne kostki bulionowe!

Na  koniec artykułu zachęcam Was do wypróbowania przepisu na domowe kostki bulionowe, klikając tutaj.

Czytając skład kostek rosołowych widzimy prawdziwą tablicę Mendelejewa: wzmacniacze smaku (m.in. glutaminian sodu, 5′-rybonukleotydy disodowe), aromaty, cukier, utwardzony tłuszcz, czasem również barwnik – karmel amoniakalny. Nie szukając daleko w kostce sprzedawanej jako „rosół drobiowy” suszonego mięsa z kury jest…ok 0,1 proc. Na szczęście producenci stale poprawiają swoje receptury, tak aby były bardziej „naturalne i zdrowe”. Uzyskują to zwiększając zawartość suszonych warzyw, usuwając konserwanty i wzmacniacze smaku. Progres jest, ale które są najbliższe tej „naturalnej”? Czy istnieje zdrowa kostka bulionowa, czy zostaje nam opcja home made? Sprawdzamy!

Co powinna zawierać dobra kostka rosołowa?

Na rynku spożywczym pojawiają się kostki sygnowane jako naturalne lub EKO w przepięknych sztach graficznych, budząc w nas poczucie produktu bezpiecznego i zdrowego. Często skład produktu jest schowany na bocznej ścianie opakowania, a na froncie mamy wypunktowane pozytywne cechy produktu. 

W zależności od rodzaju, bezpieczna kostka bulionowa może zawierać: sól, olej roślinny (nie utwardzony), skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, suszone warzywa w zmiennych proporcjach (najlepiej powyżej 10 proc.), grzyby, susz mięsny (najlepiej ok. 4%), tłuszcz mięsny powyżej 1%, ekstrakt z drożdży, maltodekstryna, przyprawy.

Drożdżowy ekstrakt, w skrócie, otrzymuje się dodając sól do drożdży. Według Kodeksu Chemii Żywności (The Food Chemical Codex) to produkt składający się z rozpuszczalnych w wodzie składników komórek drożdżowych, przede wszystkim aminokwasów, peptydów, węglowodanów i soli. Ekstrakty drożdżowe zostały sklasyfikowane jako naturalne preparaty aromatyzujące, jako produkty bezpieczne dla zdrowia.

Maltodekstryna to węglowodan złożony – jako dodatek do żywności pełni funkcję stabilizującą, wypełniającą i spulchniającą. Mimo to jest bardzo łatwostrawna i w przewodzie pokarmowym człowieka jest trawiona błyskawicznie. Fakt, że można ją znaleźć w mlekach modyfikowanych dla dzieci wskazuje, że nie jest szkodliwaStanowi zatem łatwe i szybkie źródło energii. Można ją znaleźć w produktach instant, zupki, posiłki z torebki, daniach w 5 minut. W rozsądnych ilościach nie jest szkodliwa, ponieważ jest bardzo kaloryczna i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny! 

Z popularnych kostek bulionowych, które mogą pochwalić się całkiem dobrym składem jest Vegeta Natur, cena ok. 2,3 zł za opakowanie i są dostępne w każdym dużym supermarkecie. Jedynym minusem jest dodatek cukru, który uważam za zbędny.

 

  • Vegeta Natur Rosół Drobiowy

Skład: sól morska 36%, olej palmowy, cukier, suszone warzywa 7,1% (cebula, marchew, seler), skrobia kukurydziana, ekstrakty drożdżowe, suszony ekstrakt z kurczaka 5%, maltodekstryna, tłuszcz drobiowy 3%, naturalny aromat, sól, przyprawy, oliwa z oliwek 0,5%, lubczyk, liść pietruszki, czarny pieprz, liść laurowy.

  • Vegeta Natur Rosół wołowy 

Skład: sól morska 40%, olej palmowy, cukier, skrobia kukurydziana, ekstrakty drożdżowe, sól, tłuszcz wołowy, suszone warzywa 2,5% (cebula, seler, czosnek), ekstrakt z suszonej wołowiny 2,4%, przyprawy, oliwa z oliwek 0,5%, cukier karmelizowany, naturalny aromat, maltodekstryna, liść pietruszki, czarny pieprz, rozmaryn, liść laurowy, majeranek.

  • Vegeta Natur Rosół warzywny

Skład: sól morska 40%, olej palmowy, cukier, suszone warzywa 8,9% (cebula, marchew, seler, por, pomidor, czosnek), ekstrakty drożdżowe, skrobia kukurydziana, sól, oliwa z oliwek 0,5%, przyprawy, lubczyk, liść pietruszki, czarny pieprz, naturalne aromaty (z selerem), cukier karmelizowany, maltodekstryna.

Jeśli cena Wam nie straszna to polecam ekologiczne kostki bulionowe. Skład mają na prawdę przyjazny. Wysoka procentowa zawartość warzyw, sproszkowanego mięsa oraz tłuszczu drobiowego. Oprócz tego nie znajdziemy w nich barwników, wzmacniaczy smaku, utwardzonych olejów roślinnych i innych zbędnych składników. Ceny ekologicznych kostek bulionowych zaczynają się od ok. 3,99 zł za opakowanie. Czy warto zapłacić dwukrotną cenę? Na to pytanie każdy odpowie sobie sam, a tym czasem zapraszam do artykułu „Zdrowie jako dobro luksusowe”. W nim poruszam kwestię produktów EKO i ich cen.

  • NaturAvena Ekologiczna kostka rosołowa drobiowa

Skład: sól morska, masło shea*, skrobia kukurydziana*, cukier trzcinowy*, 4,2% sproszkowane mięso z kurczaka*, ekstrakt z drożdży, aromat naturalny (zawiera jaja), 1% tłuszcz drobiowy*, seler*, cebula*, przyprawy*, zioła*, czosnek*.

* produkty pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych

  • EkoWital Ekologiczny bulion wołowy w kostkach

Skład: sól morska, oleje roślinne* (masło shea*, oliwa z oliwek extravirgin*), miso*(soja*, ryż*, woda, sól, koji), suszone warzywa* w różnych proporcjach 6,3% (cebula*, seler*, marchew*, pietruszka*, czosnek*, rozmaryn*), gotowane mięso wołowe w proszku* 5%, ekstrakt z drożdży, skrobia kukurydziana*, przyprawy*.

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Unikaj tych składników!

  1. Wzmacniacze smaku: glutaminian sodu E 621, inozynian disodowy E 631 i guanylan disodowy E 627.
  2. Olej palmowy całkowicie,bądź częściowo utwardzony.
  3. Karmel E 150.
  4. Cukier (jest zbędnym składnikiem).

Wyżej wymienione składniki znajdziesz w popularnych produktach znanych marek. Kilka wybranych umieściłam w galerii obrazów*. Dodatkowo prawie każda z nich zawiera w swoim składzie dodatek cukru. 

*zdjęcia nie zawierają pełnego składu produktu oraz pełnej oferty handlowej kostek bulionowych.

Zawartość soli w kostce bulionowej – unikać, czy nie?

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze czy walczące z nadmiarem kilogramów, powinny wybierać kostki bez dodatku soli. Sól jest jedną z przyczyn gromadzenia się wody w organizmie. Niestety ale oferta kostek bulionowych bez dodatku soli, w przystępnej cenie, o dobrym składzie jest mocno ograniczona. Rozwiązaniem może być ich zamiana na kostki ekologiczne, które kosztują od ok. 4 zł za opakowanie. Jeśli ktoś z Was szuka takich kostek bulionowych, warto zajrzeć do sklepów ekologicznych, ponieważ niektóre oferty eko nie mają dodatku soli np. KOSTKA ROSOŁOWA WARZYWNA BEZ SOLI BIO Oaza (cena ok. 5,90 za opakowanie).

Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów.

Gotując zupę dla całej rodziny, używając przy tym 1 kostki bulionowej dla wzmocnienia smaku, nie powinniśmy obawiać się przekroczenia zalecanej wartości 😉 Porównania, że jedna kostka przekracza zalecane przez WHO dzienne spożycie to prawda, ale nikt nie zjada całej kostki, aby ten próg przekroczyć. 

Jeśli chcecie gotową mieszankę przypraw bez dodatku soli to polecam produkt Kuchnia Lidla: Aromatyczne zioła i przyprawy.

Podsumowując

Z ulgą możemy odetchnąć, ponieważ są na rynku dobre kostki bulionowe! Wybór jest duży, a tych dobrych jest na prawdę niewiele… Niektóre kosztują dwukrotnie więcej, inne nie są do końca idealne, dlatego warto czytać skład i świadomie kupować produkty spożywcze.

Zapraszam do komentowania, jeśli coś Was zaskoczyło. Może po którymś produkcie nie spodziewaliście się takiego składu? Mam nadzieję, że od teraz wybór kostek bulionowych będzie łatwy i szybko znajdziecie swojego kuchennego ulubieńca. Chyba, że ktoś się skusi na bulion domowej roboty, przepis.

Zachęcam do dyskusji 😉

One thought on “Co kryje bulion?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *