Stajemy się przeciwnikami produktów, które tylko pozornie mają ułatwić nam życie. Przecież wystarczy dodać kostkę i  danie gotowe. Jednak tak samo prosto jest dodać do dania własną mieszankę przypraw, tworząc domową kostkę warzywną bez wzmacniaczy smaków, konserwantów, barwników i innych zbędnych składników!

Zachęcam Was do zrobienia swojego bulionu domowego, który zastąpi Wam kupne kostki!

Czas przygotowania: ok. 40 minut 

DOMOWA KOSTKA BULIONOWA – WARZYWNA

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie 2
  • włoszczyzna (dwie marchewki, por, ćwiartka selera, 1 korzeń pietruszki)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • przyprawy: 100 g soli morskiej/ himalajskiej (duża ilość soli jest potrzebna do konserwacji), 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, po 1 łyżeczce: kurkumy, tymianku, oregano, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 szklanki wody lub 1 i 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki białego wina
  • 50 g tartego parmezanu
Opcjonalnie: grzyby, tłuszcz zwierzęcy i przyprawy, wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą i głęboką patelnię np. wok, dodać 2 łyżki masła, następnie cebulę. Mieszać nieustannie smażąc ją na umiarkowanym ogniu przez, aż do uzyskania szklistości. Dodajemy drobno starty czosnek, listek laurowy, ziela angielskie i mieszamy.
  2. Pora opłukujemy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki. Wrzucamy na patelnię z cebulą i smażyć przez ok. 3 minuty. Dajemy dodatkowe 2 łyżki masła.
  3. Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć na patelnię i wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
  4. Dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz oraz przyprawy: kurkumę, tymianek, oregano, słodką i ostrą paprykę.
  5. Wlać wodę lub wodę z winem i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odstawiamy z ognia, mieszając z tartym parmezanem.
  7. Na koniec całość rozdrabniamy w melakserze na mniejsze cząsteczki (lub całkowicie, jeśli wolimy). Przekładamy do pojemnika na lód z przegródkami i mrozimy. Pozostałość przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywą lub słoiczków z nakrętką i wstawiamy do lodówki. 

PROPOZYCJA PODANIA

Gotowe kostki stosujemy jak kupne, dodając do zup lub sosów. Używać jako naturalny dodatek smakowy do tradycyjnych dań.

2 thoughts on “DOMOWA KOSTKA BULIONOWA – WARZYWNA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *