Stajemy się przeciwnikami produktów, które tylko pozornie mają ułatwić nam życie. Przecież wystarczy dodać kostkę i  danie gotowe. Jednak tak samo prosto jest dodać do dania własną mieszankę przypraw, tworząc domową kostkę warzywną bez wzmacniaczy smaków, konserwantów, barwników i innych zbędnych składników!

Zachęcam Was do zrobienia swojego bulionu domowego, który zastąpi Wam kupne kostki!

Czas przygotowania: ok. 40 minut 

DOMOWA KOSTKA BULIONOWA – WARZYWNA

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie 2
  • włoszczyzna (dwie marchewki, por, ćwiartka selera, 1 korzeń pietruszki)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • przyprawy: 100 g soli morskiej/ himalajskiej (duża ilość soli jest potrzebna do konserwacji), 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, po 1 łyżeczce: kurkumy, tymianku, oregano, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 szklanki wody lub 1 i 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki białego wina
  • 50 g tartego parmezanu
Opcjonalnie: grzyby, tłuszcz zwierzęcy i przyprawy, wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą i głęboką patelnię np. wok, dodać 2 łyżki masła, następnie cebulę. Mieszać nieustannie smażąc ją na umiarkowanym ogniu przez, aż do uzyskania szklistości. Dodajemy drobno starty czosnek, listek laurowy, ziela angielskie i mieszamy.
  2. Pora opłukujemy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki. Wrzucamy na patelnię z cebulą i smażyć przez ok. 3 minuty. Dajemy dodatkowe 2 łyżki masła.
  3. Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć na patelnię i wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
  4. Dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz oraz przyprawy: kurkumę, tymianek, oregano, słodką i ostrą paprykę.
  5. Wlać wodę lub wodę z winem i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odstawiamy z ognia, mieszając z tartym parmezanem.
  7. Na koniec całość rozdrabniamy w melakserze na mniejsze cząsteczki (lub całkowicie, jeśli wolimy). Przekładamy do pojemnika na lód z przegródkami i mrozimy. Pozostałość przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywą lub słoiczków z nakrętką i wstawiamy do lodówki. 

PROPOZYCJA PODANIA

Gotowe kostki stosujemy jak kupne, dodając do zup lub sosów. Używać jako naturalny dodatek smakowy do tradycyjnych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *