Majonez (sos majonezowy) to jeden z najczęstszych dodatków do potraw, szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Sklepowe półki uginają się pod słoikami z majonezem, a promocje przed świąteczne kuszą. Tylko który wybrać? Który majonez jest najzdrowszy? Etykietowy Boss znalazł swój numer 1 wśród sosów majonezowych, a Ty? Sprawdź!

Producenci bardzo często za pomocą szaty graficznej oraz haseł zawartych na słoikach z majonezem, sprawiają, że produkt może wydawać się bardziej idealny niż jest w rzeczywistości. Podstawowy skład majonezów to: olej roślinny, woda, żółtka jaj, ocet, gorczyca, cukier, przyprawy. I to w zupełności powinno wystarczyć. Choć niestety producenci wzbogacają majonezy o stabilizatory, emulgatory czy konserwanty… Tyle kombinacji, aby produkt jak najdłużej pięknie prezentował się na półce i był niezmienny smakowo w czasie. 

Skład majonezu – co powinien zawierać dobry majonez?

Majonez jest sosem przygotowywanym na bazie oleju i żółtek jaj, który wywodzi się z Francji. Według Polskiej Normy majonezem nazywa się wyrób otrzymany przez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej, w obecności żółtka jaja kurzego. Rozróżniamy majonez:

  • wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszcz
  • stołowy – 50,5-78,5% tłuszczu
  • niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu

Przede wszystkim w dobrym majonezie znajdziemy głównie:  olej roślinny, woda, żółtka jaj, ocet, gorczyca, cukier, przyprawy.

Warto zwrócić uwagę na kolejność oraz ilość składników. Zawartość tłuszczu powinna sięgać około 70%, a olej powinien być pierwszy na liście składników. Jeśli jest go mniej, a bywają i takie, łatwo domyślić się, że coś jest nie tak – producent dodał wspomagacze, by zachować odpowiednią konsystencję majonezu, a woda znajduje się na drugim miejscu. 

UNIKAJ tych dodatków!

  1. Sorbinian potasu (E 202), benzoesan sodu (E 211) – konserwanty.
  2. Guma guar (E 412) i guma ksantanowa (E 415) – środki stabilizujące i zagęszczające. Utrzymują odpowiednią strukturę majonezu przy użyciu zbyt małych ilości właściwych dla majonezu składników.
  3. Skrobia modyfikowana (E 1404-1452) – emulgator, zagęszczacz i stabilizator. W majonezach dodaje się ją, aby zamaskować zbyt małą ilość oleju lub żółtek jaj. Więcej informacji tutaj.
  4. Karoteny (E 160a) – karoteny nie są szkodliwe dla zdrowia. W tym przypadku jest to zbędny dodatek i służą do „oszukania” składu. Ich funkcją jest wydłużenie trwałości i nadanie koloru przy zbyt małej ilości użytych żółtek jaj.

Ponadto uwaga na susz jajeczny, bowiem żółtka jaj również są wymieniane na tańszy substytut! Oczywiście produkt ma dłuższą datę do spożycia i jest zdecydowanie tańszy.

Oprócz wyżej wymienionych dodatków ulepszających recepturę to najczęstszym konserwantem, który spotykamy w składzie majonezu, jest E385 (sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA). 

E 385, czyli EDTA w majonezie 

Sól wapniowo-disodowa EDTA jest składnikiem prawie wszystkich majonezów dostępnych na rynku! Jak wpływa E 385 na sos majonezowy? Zastosowanie EDTA w majonezach ma na celu stabilizowanie emulsji – zapobiega jego rozwarstwianiu się i chroni go przed jełczeniem. W majonezie dobrej jakości taki dodatek nie jest potrzebny, gdyż emulsję stabilizują żółtka jaj. Pewnie zadajecie sobie teraz pytanie, to po jakiego grzyba dodawać EDTA?! Jeśli widzicie jego dodatek, oznacza to tylko jedno… Skład majonezu został „oszukany”, ponieważ jest w nim mniej tłuszczu oraz żółtek jaj, które stabilizują emulsję. Za to spodziewajcie się więcej wody i innych dodatków, w tym E 385.

E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. EDTA nie jest rakotwórczy, jednak bardzo duże dawki powodują wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.

Moje zestawienie majonezów godnych uwagi:

MÓJ NO 1 NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA WIELKANOCNE

Majonez Kurza Ferma

Produkt zakupiłam w sieci Carrefour za ok. 5 zł/ 260 g. Nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy oraz barwników. Skład jest krótki, prosty i przejrzysty. Cena nie należy do najniższych, ale myślę, że warto. Hah… Szczęśliwe kurki z wolnego wybiegu mnie przekonały 😉

DRUGI WYBÓR…

BIAŁUTY – Majonez 100%

Drugi wybór, bardziej przyjazny cenowo to majonez BIAŁUTY. Również jaja od kurek z wolnego wybiegu! Zakupiony jak wyżej w sieci Careffour, a cena za 260 g to ok 4 zł. Obecnie jest promocja i kupiłam go za 3,59 zł.

Porównanie składów: Winiary oraz majonez marki własnej

Dla porównania za majonez dekoracyjny Winiary 250 g zapłacimy 3,95 zł, gdzie skład nie jest idealny:

  • Winiary Majonez Dekoracyjny 250g

Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Najgorsze pod względem skłdu są majonezy z dolnej półki cenowej, poniżej 3 zł za ok. 250 g.

  • Carrefour Majonez stołowy 280 g

Skład: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, sól), cukier, żółtka jaja (2,5%), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, zagęszczony sok z cytryn, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: karoteny, przeciwutleniacz: E 385.

Podsumowanie

Jak widać majonez może mieć dobry jakościowo skład. Uważam, że w małych ilościach, stosowany od czasu do czasu na pewno urozmaici nasze potrawy i nam nie zaszkodzi. Jak widzicie producenci mają wypracowane techniki „oszukania” majonezu, dlatego warto zwracać uwagę z jakich produktów został przygotowany. Mam nadzieję, że wybór majonezu na Wielkanoc będzie łatwy, a dania z jego dodatkiem będą przepyszne! Daj znać jaki jest Twój wybór na zbliżające się Święta Wielkanocne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *