Krem z dyni to jedno z tych dań, które obowiązkowo gotuję jesienią. Dynia znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć ją w jesienne menu. Zawiera cenne minerały tj. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Ponadto zupa z dyni jest sycąca, a do tego niskokaloryczna. Znajdziemy w niej dużo błonnika, co wspiera trawienie. Spróbuj!

Czas przygotowania: ok. 50 minut 

KREM Z DYNI

SKŁADNIKI:

  • 1 mała dynia (około 1,5 kg)
  • korzeń imibiru (kawałek – wedle uznania)
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • kostka bulionu warzywnego (przepis znajdziesz tutaj)
  • pestki dyni
  • przyprawy: sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię przekroić na cztery części, usunąć nasiona i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 min w temperaturze 190 °C. Następnie obrać ze skórki a, miąższ pokroić w kostkę. Pestki dyni można zachować do dekoracji zupy. Ziemniaka, marchew i część korzenia imbiru obrać oraz pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku (3-4 L) roztopić masło, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Dodać dynię, marchew, imbir i ziemniaki.
  3. Całość zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem i dodać dwie kostki bulionu warzywnego domowej roboty, bądź jedną kupnego. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietany. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy rozrzedzić ją wodą.

PROPOZYCJA PODANIA

pestki dyni / natka pietruszki / śmietanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *