ACTI VEGE

Niedawno pojawiła się nowość w portfolio SM MLEKPOL, trzy nowe, owocowo-warzywne smaki jogurtów. Oferta kierowana jest do osób zainteresowanych racjonalną dietą i aktywnym trybem życia. Acti Vege promowane jest jako pełnowartościowa przekąska zawierająca błonnik. Porcja na raz o pojemności 330 ml wpisuje się w trend On the Go.

Jogurt owocowy to nuda i coraz chętniej szukamy nowych, nietypowych doznań smakowych. Moda na FOODPAIRING opanowała Polskę, a oferta MILKO ActiVege jest idealną odpowiedzią na nowy warzywny trend! Dostępne są w trzech smakach: marchew–mango z błonnikiem, jarmuż-kiwi z błonnikiem, burak–czarna porzeczka z błonnikiem. Brzmi ciekawie? Ale zacznijmy od pojęcia  FOODPAIRING!

Inaczej jest to przełamywanie barier i konwencji poprzez niecodzienne połączenia smaków i aromatów w jedzeniu, bądź piciu. Również przeciwnie – poprzez kontrast. Współczesny rynek spożywczy otwarty jest na kreację nowych i niestandardowych rozwiązań smakowych. 10 lat temu kto by pomyślał o lodach z dyni, bądź batonach buraczano-truskawkowych? Możliwości łączenia są wręcz nieograniczone, a my – konsumenci, wciąż łakniemy nowości. My napędzamy nowy trend! Dlatego można zaobserwować, że coraz odważniej producenci komponują nowe produkty, dostarczając tym samym nietypowe wrażenia sensoryczne.

Skład jogurtów ACTI VEGE 330 ml

  1. Czarna porzeczka burak – mleko, cukier, czarna porzeczka 4,8% (z zagęszczonego soku), burak ćwikłowy 4,8%, błonnik – oligofruktoza, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, naturalne aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych.
  2. Kiwi jarmuż – mleko, cukier, kiwi 6% (z zagęszczonego soku), błonnik – oligofruktoza, jarmuż 2%, koncentrat z krokosza barwierskiego i alg, naturalny aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych.
  3. Marchew mango – mleko, cukier, marchew 6,2% (z zagęszczonego soku), błonnik – oligofruktoza, mango 4,1% (z zagęszczonego soku), koncentrat z marchwi, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych.

Skład jogurtów jest całkiem przyjemny, choć cukier znajduje się we wszystkich propozycjach na drugim miejscu. Oznacza to, że w drugiej kolejności, procentowo jest go dodanego najwięcej w recepturze. Na 100 g jest ok. 12 g cukru, co równa się dwóm, sowitym łyżeczką cukru. Całkiem sporo, co nie? Dla osób ograniczających cukier w diecie, propozycja marki Vita-minki oferowana przez Piątnicę będzie idealny rozwiązaniem. Zawiera mniej cukru, również są to produkty warzywno-owocowe. Dedykowane dla dzieci, ale co tam, dorośli też mogą 😉 Link do oceny VITA-MINKI znajdziecie tutaj.

Cena Acti Vege za jogurt to 2,49 zł/ szt. Choć czasem idzie znaleźć taniej np. w Auchan 1,95 zł/ szt. Ja swoje kupiłam w Carrefour.

Błonnik – oligofruktoza

Błonnikiem pokarmowym określa się substancje roślinne, które są oporne na działanie enzymów trawiennych znajdujących się w przewodzie pokarmowym człowieka. Termin błonnik obejmuje wiele różnych substancji, które charakteryzują się odmienną budową chemiczną i właściwościami fizycznymi.

Oligofruktoza jest związkiem, który rozpuszcza w organizmie błonnik pokarmowy. Jest ona pochodzenia naturalnego i występuje m.in. bananach, cebuli, korzeniu cykorii, szparagach, czosnku, jęczmieniu, czy pszenicy. Ogólnie w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako alternatywa dla słodzików. Chętnie wykorzystują ją producenci przetworów mlecznych m.in. w gęstych lub płynnych jogurtach, sfermentowanych napojach, a także innych przetworów mlecznych.

Oligofruktoza jako frakcja błonnika działa pobudzająco na układ pokarmowy. Pełni rolę stymulującą w zakresie rozwoju bifidobakterii znajdujących się w jelicie grubym. W skrócie pozytywnie wpływa na całą florę jelitową. Dziennie zaleca się spożywać w ilości 25-30 g. Fajnie, że propozycja MILKO zawiera taki składnik.

Czas na ocenę smaku

Czarna porzeczka burak 

Ma bardzo intensywny zapach. Wyraźnie wyczuwalna jest jogurtowa porzeczka z nutą ziemistej woni buraka. Muszę przyznać, że zapach zachęca do spróbowania! Kolor również intensywny – mocnego różu, typowy dla porzeczki. Konsystencja jest jednolita, gęsta i kremowa. Dodatkowo lekko ciągliwa bez grudek. Smak charakteryzuje się brakiem obcych posmaków, jest typowy jogurtowy. Tekstura delikatnie oblepiająca podniebienie przez co pozostaje długo. Jogurt pełny w smaku, nie jest płytki. Jest mało słodki, a raczej kwaskowy. Pomimo wysokiej zawartości cukru jest orzeźwiający. Podejrzewam, że za sprawą aromatu czarnej porzeczki, który jest bardzo owocowy, przełamany nutą zielonego owocu i krzewu. Intensywność aromatu jest wysoka i silnie dominuje czarna porzeczka, delikatnie odczuwalny jest burak. Mi to odpowiada 🙂 Posmak porzeczki i kwasowości utrzymuje się długo, a kremowa konsystencja również utrzymuje się na podniebieniu.

Kiwi jarmuż

Charakteryzuje się niższą intensywnością zapachu – typowy jogurtowy, bez dominującej nuty. Może delikatnie można wyczuć kiwi. Za to kolor pastelowej zieleni bardzo fajnie oddaje połączenie kiwi, jarmużu i jogurtu. Konsystencja również jest jednolita, gęsta i kremowa. Lekko ciągliwa bez grudek. Smak typowy jogurtowy. Tekstura pełna i oblepiająca podniebienie. Jest bardziej słodki z przełamaniem kwaskowatego kiwi. Intensywność aromatu nie jest wysoka. Smak kiwi z jarmużem dobrze są zbalansowane, nie wyczuwam jednej dominującej nuty, jak w wersji porzeczka burak. Wyczuwalne są nuty zielone, delikatnie gorzkawe, charakterystyczne dla jarmużu. Aromat kiwi jest jogurtowy, mało intensywny. W posmaku utrzymuje się kwasowość. Jak dla mnie trochę za mdły i za mało wyraźny pod względem intensywności smaku. 

Marchew mango

Ma bardzo intensywny zapach tak jak w smaku porzeczka burak. Wyczuwalne jest słodkie mango z nutą marchwi. Kolor również intensywny, pastelowy, jasny pomarańczowy. Typowy dla jogurtowej marchwi. Konsystencja jak u pozostałych jest jednolita, gęsta, kremowa i lekko ciągliwa bez grudek. Smak charakteryzuje się brakiem obcych posmaków, jest typowy jogurtowy. Tekstura delikatnie oblepiająca podniebienie i pełna w smaku. Jest najbardziej słodki ze wszystkich propozycji smakowych. Mocno wyczuwalne jest mango z delikatną nutą słodkiej marchwi. Intensywność aromatu dojrzałego mango jest wysoka. Posmak słodki i jogurtowy, który na końcu kończy się kwasowością. Fajnie orzeźwia i oczyszcza ze słodkiego smaku. Kremowa konsystencja wypełnia podniebienie przez co posmak utrzymuje się długo.

Parę słów na koniec

Oferta MILKO Acti Vege jest dobrą alternatywą dla przekąski. Cały zestaw jest spójny i dobrze wpisuje się w trend warzywnej inwazji. Dla mnie minusem jest zawartość cukru, ponieważ staram się ograniczać jego spożycie w produktach spożywczych.

Dodatkowo zajrzałam na stronę internetową producenta, aby zapoznać się z opisem produktu. Niestety mam odczucie, że producent może wprowadzać błąd konsumentów, nawiązując do aspektów zdrowotnych, które nie odnoszą się do produktu. Na przykład czarna porzeczka burak promowana jest jako bomba witaminowa. Producent sprytnie wykorzystał pro zdrowotny wizerunek czarnej porzeczki i buraka. Jednak witaminy C nie ma wyszczególnionej w wartościach odżywczych. Jeśli producent powołuje się na bogactwo witamin i minerałów to uwaga! Może się to tyczyć składników, które w naturalnej postaci mogą je zawierać. Jest to gra skojarzeń, gdzie nasze przekonanie o zdrowotności niektórych składników przenosimy na produkt przemysłowy. W ten sposób jesteśmy przekonani, że te same właściwości znajdziemy w kupionym produkcie. Jeśli opis nie odnosi się bezpośrednio do produktu to powinno dać nam to do myślenia.

„Czerwona, słodko-kwaśna bomba pełna witamin. Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. W połączeniu z antyutleniaczami zawartymi w buraku staje się idealną bronią przeciw bakteriom i wirusom, pomaga również zwalczać stany zapalne w organizmie.”

Dajcie znać czy próbowaliście i jaka jest Wasza opinia na temat jogurtów warzywno-owocowych.

Jeżeli macie temat, który chcecie aby został poruszony napisz do mnie lub zostawcie komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *