Zastanawialiście się kiedyś ile cukru jest w ketchupie oraz ile pomidorów przypada na 100 g produktu? Zainteresował mnie produkt matki HEINZ, który w swojej ofercie posiada ketchup 50% mniej cukru, mniej soli. Na jego podstawie sprawdziłam etykiety kilku innych, popularnych marek ketchupów i porównałam ich składy. Dzięki zestawieniu Etykietowego Bossa łatwo będzie nam wybrać właściwy ketchup!

Półka sklepowa oferująca ketchupy jest bardzo bogata w przeróżne warianty, począwszy od tradycyjnych ketchupów do różnych ich wzbogacanych wersji smakowych tj. ziołowe z bazylią czy oregano, czosnkowe itp. Nie raz mieliście pewnie ketchupowy zawrót głowy od możliwości wyboru! Rozumiem Was, ponieważ przestudiowanie całej gammy ketchupów i ich składów mogłoby zająć sporo czasu.

Swego czasu pamiętam jak była moda i wielkie boom na ketchupy smakowe typu „do pizzy” lub ziołowe. Była to nowość na naszym rynku i wracam pamięciom jak w mojej lodówce stało pięć różnych wariantów smakowych. U Was też tak było? 😀

Ketchup HEINZ 50% less vs. reszta

Heinz jako jeden z pierwszych stworzył recepturę ketchupu, który zawiera mniej cukru. Nie wszyscy są świadomi ale na 100 g produktu, zawartość cukrów prostych w tradycyjnych ketchupach wynosi ponad 20 g! To naprawdę dużo… Ketchup Heinz zawiera 11 g na 100 g produktu, tak więc różnica jest spora. Ketchup kupiłam w sieci Lidl za 5, 99 zł. Nie jest to popularny produkt, dlatego wydaje mi się, że na ten moment znajdziecie go tylko w Lidlu.

Na opakowaniu producen zaznacza, że *100 g produktu zawiera 50% mniej cukru i 50% mniej soli w porównaniu do takiej samej ilości regularnego Ketchupu Łagodnego HEINZ. Trzeba przyznać, że jest to sprytne posunięcie ze strony producenta, które zabezpiecza przed wprowadzeniem konsumenta w błąd. Odniesienie się do oferty rynkowej mogło by być ryzykowne, z uwagi na nieustanną zmienność produktów i lokalnych graczy. Analiza asortymentu ketchupów innych producentów przez tak duży koncern, wymagałaby zatrudnienia osób, które śledziłyby rynki, do których ketchup został wdrożony.

  • HEINZ Ketchup, 50% mniej cukru i soli 400 g

Skład: pomidory (174 g na 100 g ketchupu), ocet spirytusowy, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), substancja słodząca (glikozydy stewiolowe**), przyprawa

** z naturalnego źródła.

Kotlin 60% mniej kalorii

Dla porównania skład ketchupu Kotlin, gdzie producent również popracował nad zawartością cukru.

  • Kotlin Ketchup łagodny 60% mniej kalorii 450 g

Skład: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana*, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy*, substancja słodząca – sukraloza*, naturalne aromaty*, przyprawy.

Na 100 g produktu zawartość cukrów prostych wynosi 8,2 g, tak więc mniej niż w ketchupie HAINZ. Pomimo tego i tak wybrałabym ketchup HAINZ z uwagi na lepszy skład. Obawiałam się zawartości substancji słodzącej – glikozydów stewiolowych (stewii*), ze względu na specyficzny profil smakowy. Nieumiejętne zbalansowanie cukru i stewii powoduje, że produkt charakteryzuje się goryczkowym posmakiem oraz wydłużonym posmakiem słodkości. Muszę przyznać, że ketchup 50% less sugar & salt jest całkiem smaczny, nie czuć stewii. Dla mnie za bardzo octowy, ale poziom słodkości jest odpowiedni.

Poniżej znajdziecie podsumowanie co powinien zawierać dobrej jakości ketchup.

*na czerwono podkreśliłam składniki, które z pozoru wyglądają podejrzanie lub rzeczywiście należą do szkodliwych substancji dodatkowych, których raczej powinniśmy unikać w codziennej diecie.

Sukraloza  jest sztuczną substancją słodzącą – pochodną sacharozy (cukru stołowego), w której trzy grupy hydroksylowe zastąpiono chlorem. Jest sztucznym słodzikiem, około 600 razy słodszym od cukru. Słodzik ten w 85 proc. nie jest trawiony i metabolizowany w organizmie oraz jest wydalany w postaci niezmienionej. Pozostałe 15 proc. ulega trawieniu, ale w tym procesie nie powstają żadne składniki energetyczne, dlatego kaloryczność sukralozy to 0 kcal. Jako dodatek do żywności występuje pod symbolem E 955.

Stewia, również jako glikozydy stewiolowe to nowa substancja słodząca, została włączona na listę substancji dodatkowych pod numerem E 960.

Na mocy rozporządzenia (WE) nr 1131/2011 glikozydy stewiolowe (E 960) zostały dopuszczone jako dodatki do żywości (w różnych kategoriach żywności), jako słodziki stołowe (w postaci płynnej, proszku i w tabletkach) oraz jako suplementy żywności (w postaci stałej, płynnej, syropu lub do żucia).

Na co zwracać uwagę, kupując dobrej jakości ketchup?

Przede wszystkim na ilość pomidorów w produkcie, czyli to, ile gramów pomidorów znajduje się w 100 gramach ketchupu. Różnice mogą być całkiem spore. Jeden ketchup będzie zawierał aż 190 g pomidorów na 100 g produktu, inny tylko 132 g. Najlepiej gdy na 100 g ketchupu mamy powyżej 170 g pomidorów. Wnioskować można, że na 100 g produktu producent użył jednego, średniej lub dużej wielkości pomidora. Znajdziemy też ketchupy, które zawierają ponad 200 g pomidora na 100 g produktu. Zazwyczaj tego typu ketchupy są określane jako „PREMIUM”.

Wagi pomidorów

  • średniej wielkości pomidor waży: ok. 160-170 g
  • duży pomidor: 220 g
  • bardzo duży pomidor: powyżej 300 g
  • mały pomidor koktajlowy: 20-25 g

Dobry ketchup to taki, który zawiera pomidory (powyżej 170 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, przyprawy (opcjonalnie). Im krótsza lista składników tym bardziej możemy być pewni, że do ketchupu nie zostały dodane zbędne ulepszacze.

W drugiej kolejności mamy cukier. Uważam, że nad jego zawartością producenci mogliby popracować, obniżając ilość cukru dodanego. Oprócz cukru, ważne aby nie było dodatku syropu glukozowo-fruktozowgo. Liczne badania nie potwierdzają niekorzystnego wpływu syropu glukozowo-fruktozowego ani sacharozy na nasze zdrowie. Choć wiadomo nie od dziś, że bark kontroli i nadmierne spożywanie cukrów dodanych w produktach spożywczych przyczynia się do otyłości. Nie zmienia to faktu, iż nie można wysnuć jednoznacznego wniosku co do szkodliwości syropu glukozowo-fruktozowego. Ważny jest zdrowy rozsądek i zawartość cukrów prostych w tabeli.

Unikaj!

Unikajmy ketchupów, które mają dodatek kwasków tj. octowego czy cytrynowego. Oczywiście nie są to szkodliwe substancje dodatkowe, ale ketchup powinien być wyprodukowany na bazie octu

Powinniśmy unikać dodatku skrobi modyfikowanej. Zazwyczaj jej dodatek znajdziemy w ketchupach tańszych, choć niektóre znane marki nadal stosują ten składnik, pomimo iż zawartość pomidorów na 100 g produktu jest wysoka. Podejrzewam, że jej dodatek ma na celu poprawę konsystencji i zgęszczenie ketchupu. Skrobia modyfikowana to bezpieczny dodatek do żywności, który poprawia cechy produktów, jednak jej obecność nie zawsze jest konieczna, a przez producentów bywa wykorzystywana w roli „wypełniacza”. W tym przypadku jest to zbędny dodatek!

Na pewno unikajmy dodatku konserwantów! W ketchupach niektórzy producenci dodają benzoesan sodu. Myślę, że produkcja przemysłowa jest już w takim stopniu rozwinięta, że ich obecność nie jest już konieczna.

Aromaty też są zbędne, lepiej jak producent użyje przypraw. Jeżeli widzimy na liście składników aromaty to najlepiej, aby miały dopisek naturalne.

Podsumowanie ketchupów

Poniżej przedstawiam Wam moje podsumowanie ketchupów, które warto kupić, a które swoim składem nie uraczyły Etykietowego Bossa. W której grupie jest Wasz ketchup? 😉

Coś Was zaskoczyło? Dajcie znać czy próbowaliście ketchup o obniżonej zawartości cukru i jak Wam smakował!

2 thoughts on “Ketchup 50% mniej cukru, mniej soli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *