Kontynuując przegląd produktów amerykańskich nie sposób pominąć jednej ciekawostki, której nie uraczycie w naszych słonych przekąskach. Chipsy fat free! Zastanawiacie się, jak to!? Czy to w ogóle możliwe, by stworzyć chipsy pozbawione tłuszczu?! Tak jest to możliwe! A wszystko dzięki substancji zwanej Olestra. Zapraszam do zapoznania się z kolejnym cudem przemysłu! 

Co jeszcze kryją w sobie amerykańskie produkt? Sprawdź w artykule „USA vs. UE. Zakazane dodatki” (kliknij tuatj).

Olestra – co to za cudo przemysłu?

Olestra jest substytutem tłuszczu. Można ją znaleźć w wielu przekąskach, od chipsów po mrożone desery. Wszystkie produkty zawierające ten tłuszcz oznaczone są pod marką Olean.

Jest to substancja „przypadkowo” stworzona przez globalny koncern Procter&Gamble jako bezkaloryczny odpowiednik tłuszczu. Odpowiada on na potrzeby dzisiejszego rynku spożywczego, a w szczególności segmentu fit produktów. Olestra jest pewnego rodzaju tłuszczem, uproszczając, tłuszcz bez kalorii. Dzięki dużej stabilności termicznej może być stosowana w produktach zarówno smażonych i pieczonych.

Trochę historii… P&G pracowali nad składem tłuszczu, który mógłby być lepiej trawiony przez wcześniaki. Jednak podczas badań odkryli tłuszcz, który w ogóle nie zostaje strawiony przez nasz organizm. W konsekwencji olestra jest wydalona w takim samym stanie, w jakim została przyjęta. Kalorie jakie posiada nie zostają w żaden sposób przyswojone przez nasz organizm!

W 1996 roku FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków) zaakceptowała olestrę jako zastępnik tłuszczu roślinnego we wszelkiego rodzaju przekąskach m.in. chipsach, popcornie czy krakersach.

Brzmi na prawdę bardzo zachęcająco i obiecująco! Chipsy, czy frytki usmażone na tłuszczu bez kalorii! Bajka! Tylko gdzie jest haczyk i dlaczego u nas nie ma produktów na bazie tego „magicznego” tłuszczu?!

Co to za chemia?

Chemicy tworząc olestrę, łączą dwie naturalnie występujące substancje: sacharozę i olej roślinny; tym samym tworzą cząsteczkę, której nigdzie nie ma w naturze. W czym tkwi magia? Powstająca syntetyczna cząsteczka smakuje tak jak prawdziwe tłuszcze! A jak wiecie, tłuszcz jest tym, co sprawia, że ​​batoniki i frytki są tak sycące. Dzięki olestrze uzyskujmy smak tłuszczu bez kalorii, ponieważ twoje ciało nie ma możliwości trawienia olestry.

Olestra, a nasze zdrowie

Istnieje wiele kontrowersji dotyczących wpływu stosowania olestry.  Seria badań naukowych udowodniła, że jej stosowanie posiada kilka skutków ubocznych i wad, m.in. fit tłuszcz utrudnia absorpcje niektórych witamin, takich jak witamina A,D,E i K. Ponadto, nadmierne jej stosowanie może przyczynić się do powstania bólów brzucha.

Olestra, a pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Niektóre badania udowadniają jednak, że posiada ona zdolność do wiązania z toksycznymi cząsteczkami PCB (polichlorowane binefyle). Te toksyczne dla ludzkiego organizmu związki, mające działanie rakotwórcze, spożywane są w niewielkich ilościach wraz z pożywieniem. W niewielkiej ilości cząsteczki te posiadają niektóre ryby morskie (drapieżne i tłuste). Podejrzewa się, że smażenie ryb przy pomocy olestry mogłoby ograniczyć wchłanianie PCB. Spożywanie ryb z dodatkiem olestry może oczyścić nasz organizm z tej toksyny. Dodatkowo większość przeprowadzonych badań nie wskazuje, że olestra w jest toksyczna, kancerogenna czy mutagenna.

Co Wy na to? Skusilibyście się? Ja z ciekawości bym spróbowała i raczej na tym bym zaprzestała. Jakoś sztucznie stworzony tłuszcz mnie nie przekonuje, aczkolwiek bardzo mnie zaintrygował 🙂

Moi Drodzy! Niestety, ale w krajach Unii Europejskiej stosowanie olestry jest na dzień dzisiejszy zakazane. Nie można jej sprzedawać w czystej postaci, jak również dodawać do produktów spożywczych. Żaden oficjalny sklep nie powinien mieć jej na swoich półkach. Jeśli jesteś bardzo zdeterminowany będziesz musiał/a szukać szczęścia w Internecie.

Pozostaje nam jedynie zakup przez Internet, ponieważ w Polsce raczej jej nie zakupicie. Kto chętny? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *