Łuskane pestki ze słonecznika oraz natka pietruszki to prawdziwa bomba witamin C i E. Oprócz witamin mają jeszcze inne wyjątkowe właściwości. Za sprawą słonecznika korzystnie wpłyniemy na obniżenie poziomu cholesterolu, a natka pietruszki doskonale nas wzmocni – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. To więcej niż w cytrusach! 

Zachęcam Was do zrobienia własnej pasty ze słonecznika, która jest prosta i szybka do przyrządzenia!

Zacznę troszkę od aspektów zdrowotnych dla home made pasta ze słonecznika. Dlaczego warto zrobić swoją, skoro w sklepie mogę kupić gotową? 

No właśnie… producenci oferują nam szeroki wybór past warzywnych, ale ja uważam, że własnej roboty smakuje najlepiej! Żyjemy wygodnie i chętnie idziemy na skróty, ale czy przemysłowe pasty będą zawierały tyle cennych składników, co ta przygotowana ze świeżych półproduktów? 

Cenne wartości odżywcze półproduktów

Obróbka termiczna żywności, np. pasteryzacja czy zwykłe gotowanie, powoduje, że ta witamina C jest niemal całkowicie tracona. Negatywne działanie powoduje już temperatura 70 st. C!

Jeśli chodzi o witaminę E to jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Jednakże tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych. Dlatego produkty o wysokiej jej zawartości należy przechowywać w ciemnych pomieszczeniach.

W przemyśle spożywczym tokoferole są używane jako przeciwutleniacze, zapobiegają jełczeniu tłuszczu. Są oznaczane symbolem:

E 306 – mieszanina tokoferoli,

E 307 – alfa-tokoferol,

E 308 – gamma-tokoferol,

E 309 – delta-tokoferol.

Wyżej wymienione numery E zawarte na etykiecie produktu, nie powinny Was przerażać. Na liście E, która cieszy się złym pijarem, znajdują się również składnik pochodzenia naturalnego. Przez nagonkę „E”, producenci wolą stosować pełne nazewnictwo użytych dodatków.

Kupując gotową pastę warzywną na pewno część drogocennych składników utracimy na wskutek wysokiej obróbki termicznej. Produkty są poddawane zabiegowi wysokiej temperatury w celu zapewnienia trwałości i bezpieczeństwa produktu przez cały okres przydatności do spożycia.

Aspekty zdrowotne

Właściwości pestek słonecznika powinny doceniać osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, ponieważ ziarna słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli (322 mg/100 g). Substancje te obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, co zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych.

Oprócz witaminy C, natka pietruszki świetnie wpływa na wzrok i cerę, ponieważ zawiera wysoką zawartość beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Pietruszka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.

Należy jednak pamiętać, że fitosterole mają pozytywny wpływ na zdrowie, gdy są spożywane w ilości nie większej niż 3 g dziennie.

Czas przygotowania: 10 minut + noc namaczania

SKŁADNIKI:

  • 200 g słonecznika 
  • 7 suszonych pomidorów
  • pęczek pietruszki (posiekany)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 – 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.

2. Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny oraz skórkę, pietruszkę i czosnek. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek i wszystko zmiksować na gęstą pastę.

3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać następne dwie łyżki oliwy z oliwek i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Przełożyć do czystej miseczki.

 

Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.

PROPOZYCJA PODANIA:

Gotową pastę włożyć do miseczki, polać oliwą extra vergine, posypać świeżym zmielonym pieprzem, suszonymi pomidorami w proszku oraz posiekaną natką pietruszki. 

Pastę można stosować na pieczywo lub jako dodatek do pokrojonych warzyw. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *