Nic chyba nie cieszy bardziej niż własnoręcznie wykonany wyrób! Dlatego wolnej weekendowej chwili staram się poświęcić czas na gotowanie, tak by na cały nowy tydzień mieć pełną lodówkę zdrowych pyszności. 

Jednym z takich przykładów jest chrupki chlebek własnej roboty. Przygotowanie masy takiego chlebka zajmuje mniej niż 5 min! Nie wierzysz? Spróbuj sam!

Składniki

  • 400 ml płatków owsianych
  • 400 ml mąki żytniej razowej
  • 200 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml ziaren CHIA
  • 100 ml ziaren sezamu
  • 700 ml wody
  • 1 – 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
  2. W międzyczasie przygotuj dużą blaszkę i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozsmarować równo masę na grubość około 3 mm. Wyrównać. Dodatkowo można oprószyć ziarnam CHIA i sezamem. Inna propozycja – mak. Ten zabieg nie jest konieczny, ale chlebek ładniej się prezentuje po upieczeniu.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut. Podczas pieczenia trzykrotnie należy uchylić piekarnik na około 3-5 minut każdorazowo, w celu uwolnienia pary. Dzięki temu chlebek będzie chrupiący.
  5. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i ostrym nożem przeciąć ciasto na kromeczki. Ja preferuję trójkątne, ale można przeciąć w kształt kwadrata. 

Smacznego! 

Wskazówka

Aby cieszyć się chrupkością chlebka FIT należy go szczelnie zamknąć w pudełku! W innym wypadku zmięknie i straci chrupkość. Chyba, że taki efekt Wam odpowiada, tak więc wybór należy do Ciebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *