Pierniczki mogą być świetnym upominkiem, ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne! Czas rozpocząć piernikowe szaleństwo! 

Polecam mój sprawdzony przepis na pierniki!

Niebawem opublikuję piernikowe love 2, w którym znajdziecie przepis na lukier oraz informacje na temat etykiet ozdób cukierniczych.

Zapraszam!

Czas przygotowania ciasta: 15 minut 

SKŁADNIKI (około 50 sztuk):

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru 

PRZYGOTOWANIE

  1. Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, a następnie studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz przyprawę (opcjonalnie dodajemy też kakao), na koniec dodajemy jajko.
  3. Wystudzone składniki przekładamy do miski. Wyrabiamy lub miksujemy, aż do uzyskania elastycznego ciasta.  
  4. Można od razu wałkować i wycinać pierniki za pomocą foremek. Ja zostawiam ciasto na noc w lodówce i tą czynność wykonuję na dzień drugi.

Uwaga! Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jak miód nie pomoże można dodać jajko, wymieszać z ciastem, a następnie za pomocą mąki wyrobić ciasto na elastyczną kulę.

DZIEŃ II

  1. Wałkujemy na stolnicy/ blacie kuchennym na grubość 2 – 3 mm lekko podsypujemy mąką. Jeśli wolicie to grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.                                                     Wskazówka: Jeśli chcemy wypiec piernikowe ozdoby na choinkę to dziurkę robimy przed upieczeniem, używając na przykład wykałaczki.
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 8 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniki będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

One thought on “Piernikowe love”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *