Marka E. Wedel postanowiła ułatwić konsumentom dokonywanie wyborów żywieniowych w kategorii słodycze, tworząc linię batonów TAK PROSTO. Na pierwszym miejscu w składzie batonów występują miazga kakaowa i sezam. Nowa linia marki E.Wedel opiera funkcjonalność swoich smakołyków poprzez zawartość kilku składników, pełniących określone funkcje prozdrowotne.

Naturalnie i prosto! Czy faktycznie tak jest, przekonamy się w dalszej części wpisu 😉

Propozycje E.Wedel bazują na autorskiej gorzkiej czekoladzie i sezamie. Na ich podstawie firma opracowała pięć wariantów smakowych. Przekąski należą do smakołyków funkcjonalnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Batony zawierają naturalne źródło magnezu, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Cena orientacyjna 2,49 – 2,99 zł za sztukę, kupione w Carrefour po cenie promocyjnej 2,25 zł.

Do kogo kierowana jest oferta?

  • do osób, które dbają o dobrze zbalanoswaną dietę;
  • do osób szukających zdrowszych alternatyw w kategorii słodycze;
  • do osób szukających określonych funkcji prozdrowotnych.

Pięć prostych smakołyków od marki E.Wedel

Zaczniemy od oceny dwóch wariantów, których podstawą jest sezam. Konsumenci mogą wybierać między dwoma opcjami smakowymi:

  • TAK PROSTO Sezam ze słonecznikiem i miodem 36 g
Skład: ziarno sezamowe (35%), cukier, syrop glukozowy, pestki słonecznika (10%), miód (5%).
 
  • TAK PROSTO Sezam z dynią i miodem 36 g

Skład: ziarno sezamowe (30%), cukier, syrop glukozowy, pestki dyni (15%), miód (5%).

Na froncie opakowania mamy informację o ich funkcjonalności:  „naturalnie wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych”

Zgodnie z rozporządzeniem:

WYSOKA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW NIENASYCONYCH

 Oświadczenie, że żywność jest bogata w tłuszcze nienasycone, i każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być zamieszczane tylko wówczas, gdy przynajmniej 70 % kwasów tłuszczowych obecnych w produkcie pochodzi z tłuszczów nienasyconych, pod warunkiem że tłuszcze nienasycone dostarczają więcej niż 20 % energii produktu.

Oceniając tabelę wartość odżywczej i procentowy udział poszczególnych składników pokarmowych możemy stwierdzić, że producent spełnił owe wymaganie. W batoniku mamy powyżej 70 % kwasów tłuszczowych i są to tłuszcze jedno i wielonienasycone, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Osoby poszukujące produktów mających naturalnie wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych (NKT), śmiało mogą sięgać po przysmak z linii TAK PROSTO. Zwiększenie ich udziału w naszej diecie przynosi wymierne i wielokierunkowe korzyści zdrowotne:

  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone w głównej mierze odpowiadają za regulowanie we krwi proporcji złego cholesterolu do cholesterolu dobrego.
  • Tłuszcze wielonienasycone natomiast pozytywnie wpływają na cały układ krwionośny.

Zmniejszają one ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego i są nośnikami witamin z grupy ADEK. Osoby, które muszą uważać i ograniczać spożycie cukru muszą przemyśleć wybór. Propozycje oparte na sezamie zawierają jego wysoką ilość (w batoniku 36 g zawartość cukrów prostych to 14,4 g)!

Wedlowska czekolada w funkcjonalnym wydaniu

Dla amatorów gorzkiej wedlowskiej czekolady przygotowano natomiast trzy opcje smakowe. Dwie stanowią propozycję dla osób ceniących nieco delikatniejszy smak czekolady, a dzięki zawartym składnikom są naturalnym źródłem błonnika:

  • TAK PROSTO Gorzka czekolada z orzechami i kulkami zbożowymi z 56% w kakao w czekoladzie 30 g

Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, orzechy laskowe w kawałkach (6%), orzeszki arachidowe solone w kawałkach (6%) (orzeszki arachidowe, sól), kulki zbożowe (6%) (mąka pszenna 69%, cukier, słód pszenny 10%, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, emulgator: lecytyna słonecznikowa, sól, naturalny aromat waniliowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, aromat, emulgator (lecytyna sojowa).

Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 56%.

Na froncie opakowania mamy informację o ich funkcjonalności:  „naturalnie źródło błonnika”

  • TAK PROSTO Gorzka czekolada z żurawiną i quinoą z 56% kakao w czekoladzie 30 g

Skład: miazga kakaowa, cukier, żurawina w kawałkach (14%) (żurawina 60%, cukier, mąka ryżowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zagęszczony sok z czarnego bzu, olej słonecznikowy), tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, kulki z komosy ryżowej (4%), tłuszcz mleczny, aromat, emulgator (lecytyna sojowa).

Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 56%.

Na froncie opakowania mamy informację o ich funkcjonalności:  „naturalnie źródło błonnika”

Linia batonów TAK PROSTO to nasza odpowiedź na trend żywności funkcjonalnej i propozycja dla osób, które w pędzącej codzienności nie chcą rezygnować ze zdrowia i smaku.

Kolejna odsłona linii została stworzona dla zwolenników nieco mocniejszego smaku gorzkiej wedlowskiej czekolady i jest naturalnym źródłem magnezu i błonnika:

 

  • TAK PROSTO Gorzka czekolada ze śliwką i musli z 80% kakao w czekoladzie 30 G

Skład: miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, tłuszcz kakaowy, śliwka suszona w kawałkach (12%) (suszona śliwka 95%, mąka ryżowa), musli (6%) [kulki zbożowe 3% (mąka pszenna 69%, cukier, słód pszenny 10%, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, emulgator: lecytyna słonecznikowa, sól, naturalny aromat waniliowy), chrupki z otrąb pszennych 3% (otręby pszenne 51%, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu)], aromat, emulgator (lecytyna sojowa).

Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 80%.

Na froncie opakowania mamy informację o ich funkcjonalności:  „naturalnie źródło magnezu, źródło błonnika „

Niestety tej wersji nie udało mi się jeszcze zakupić, dlatego nie byłam wstanie dodać zdjęcia. Jestem ciekawa jak smakuje, dlatego będę polować! Super, że zawartość masy kakaowej stanowi 80% 🙂

Zgodnie z rozporządzeniem z ROZPORZĄDZENIEM (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności:

ŹRÓDŁO [NAZWA WITAMINY/WITAMIN] LUB [NAZWA SKŁADNIKA MINERALNEGO/SKŁADNIKÓW MINERALNYCH] Oświadczenie, że środek spożywczy jest źródłem witamin lub składników mineralnych i jakiekolwiek oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera, co najmniej znaczącą ilość, zdefiniowaną w załączniku do dyrektywy 90/496/EWG lub ilość przewidzianą w odstępstwach przyznanych zgodnie z art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (1).

Zgodnie z wytyczną do oświadczenia, producent gwarantuje zawartość magnezu na poziomie 68 mg w 30 g batonika. Jest to 18% RWS (referencyjna wartość spożycia). Na podstawie dyrektywy 90/496/EWG aby móc umieścić oświadczenie producent musi określić, czy dana substancja stanowi ilość znaczącą. Należy uwzględniać 15 % zalecanego spożycia określonego w załączniku zawartego w 100 g lub 100 ml lub w opakowaniu produktu, jeśli opakowanie
zawiera wyłącznie jedną porcję.

Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy! Osoby uzupełniające niedobory magnezu lub dbające o jego udział w diecie, mogą skorzystać z propozycji E. Wedel.

Źródło błonnika pokarmowego 

ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO Oświadczenie, że środek spożywczy jest źródłem błonnika pokarmowego oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal.

Zgłębiając wartości odżywcze zawarte w tabeli, oświadczenie jest zgodne z rozporządzeniem. Na 100 g batonika z dodatkiem orzechów mamy 11 g błonnika, a dla wersji ze śliwką 15 g. Błonnik jest niezbędnym składnikiem naszej diety, ponieważ zapobiega zaparciom, redukuje stężenie glukozy we krwi oraz cholesterolu.

Dawkowanie błonnika

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi 20-40 g. Przedział ten wynika z różnic masy ciała pomiędzy kobietami i mężczyznami. Zapotrzebowanie na błonnik możemy sami obliczyć wg prostego wzoru:

ilość błonnika [g] = masa ciała [kg] / 2

Czytelne opakowania

Ogólne wymagania związane ze stosowaniem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych określa rozporządzenie nr 1924/2006.

Opakowania batonów TAK PROSTO zostały zaprojektowane tak, aby konsumenci z łatwością odnaleźli na nich informacje o składzie. Szkoda, że nowa linia nie zawiera dodatku naturalnych aromatów i naturalnie występujących cukrów. Design opakowania mocno kojarzy się z naturalnością. 

Fajnie, że czekoladowe propozycje TAK PROSTO zawierają wysoką zawartość kakao, a oświadczenia dominują na froncie opakowania. Konsumenci łatwo mogą odczytać funkcje batoników, a w dodatku są bardzo smaczne. Pomimo wysokiej zawartości kakao nie czuć gorzkości, a wersje z sezamem są bardzo słodkie. Dodatkowo na opakowaniach znajduje się też informacja o wielkości porcji produktu, która daje efekt, o którym mówi oświadczenie.

Uważam, że linia TAK PROSTO może być traktowana jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodyczy i warto ją spróbować.

Dajcie znać co Wy sądzicie o nowej linii TAK PROSTO. Czy waszym zdaniem producenci powinni zmieniać niezdrowy obraz tradycyjnych słodyczy w funkcjonalną przekąskę? 

Czekam za Waszą opinią!

One thought on “„TAK PROSTO JESZCZE NIE BYŁO!” – E. Wedel”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *