Tarta ziemniaczana z pysznym nadzieniem! Przepis na proste danie, które wzbogacone jest o pożywne dodatki, tak jak farsz jajeczno-szpinakowy ze startym parmezanem. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.

Czas przygotowania: ok. 50 minut 

ZIEMNIACZANA TARTA z dodatkami

SKŁADNIKI:

  • 1/2 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 opakowania szpinaku mrożonego (lub 5 trapezów)
  • 1/3 posiekanego pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 jaj
  • 2 plastry żółtego sera
  • 5 -7 młodych ziemniaków
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Młode ziemniaki umyć i delikatnie oskrobać ze skórki. Następnie pokroić w cienkie plastry ok. 3 mm. W między czasie rozgrzać piekarnik na 200 st. C. Ziemniaki przenieść do miski, dodając trzy łyżki oliwy, jedną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, oregano i tymianku, małą garść parmezanu, następnie mieszamy.
  2. Na formie od tarty układamy ziemniaki tak ja na zdjęciu, przykrywając dokładnie wolne miejsca. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do osobnej miski wbijamy sześć jaj. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szpinak rozmrażamy, a czosnek przeciskamy przez praskę (lub miażdżymy w moździerzu). Wszystko dodajemy do miski z rozbitymi jajami, dorzucając garść parmezanu i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie składniki.
  4. Podpieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika. Wykładamy plastrami sera żółtego, po czym delikatnie i stopniowo, wylewamy nadzienie na upieczony spód. Na koniec dodajemy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz posypujemy parmezanem. Pieczemy przez ok. 35 minut w 200 stopniach C, do ścięcia się masy.

Zachęcam do spróbowania przepisu na warzywne kostki bulionowe (tutaj).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *