VITA-MINKI TO JOGURT MARCHEWKOWO – OWOCOWY, KTÓRY SMAKUJE DZIECIOM, A CO WIĘCEJ… ŚMIAŁO MOGĘ POWIEDZIEĆ, ŻE I DOROSŁYM! DOSTĘPNE SĄ W TRZECH PYSZNYCH SMAKACH. REWELACJA!

Wspominałam o tym produkcie w artykule Warzywna Inwazja, a teraz nadszedł czas na ocenę sensoryczną!

Skład jogurtów jest bogaty, a cena za opakowanie to tylko 1,89 zł/szt. Jogurty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą: bogactwo betakarotenu i wielu witamin, w tym: E, K, B6, B1, B2, C i D. Warto wspomnieć, że w składzie oferty Vita-Minek znajdziemy zaledwie 10 g cukrów, z czego 5 g to cukry naturalne pochodzące z owoców i laktozy zawartej w mleku, a ponadto nie ma tutaj syropu glukozowo-fruktozowego. Zamiast kwasku cytrynowego jest zagęszczony sok cytrynowy, a zawartość wsadów owocowo-warzywnych jest dość wysoka jak na jogurt.

Nie tylko składem, ale również design opakowania jest godny uwagi. VITA-MINKI  niewątpliwie wyróżniają się z oferty jogurtów dla dzieci. Dostępne są 3 smaki: marchewka brzoskwinia, marchewka jabłko oraz marchewka banan.

Opis produktu

  1. Cechy: naturalne źródło białka, wapnia i witamin A, B2, B12, 2,4% tłuszczu, bez GMO, z mleka od krów karmionych paszami bez GMO*.
  2. Składniki: mleko pasteryzowane, zagęszczony przecier brzoskwiniowy 10%, przecier z marchewki 7%, cukier, zagęszczony sok z cytryny, błonnik cytrusowy, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus.

*bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów

Do kogo kierowana jest oferta VITA-MINKI?

  •  dla dzieci (choć ja się od nich uzależniłam i uważam, że są zdrowszą alternatywą innych jogurtów smakowych);

Co wpływa na smak jogurtu?

Największy wpływ na właściwości sensoryczne jogurtów mają zawartość tłuszczu, dodawanie mleka
w proszku i białek mleka oraz zastosowane kultury bakterii. Do produkcji jogurtu wykorzystuje się kultury bakterii Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, które mają dobroczynny wpływ na siebie – żyją w symbiozie. Powoduje to zwiększenie kwasowości otrzymywanego produktu. Konsumenci preferują jednak jogurty łagodne, dlatego też dodatek np. innych mikroorganizmów i dodatków wpływa na ukształtowanie finalnego smaku.

Dodanie mleka w proszku lub białek mleka powoduje zwiększenie zawartości laktozy w mleku. W procesie fermentacji mleko rozkłada się do kwasu mlekowego, co również wpływa na podniesienie poziomu kwasowości jogurtu naturalnego.

Sama zawartość tłuszczu jest związana ze smakiem, zapachem, konsystencją oraz z wyglądem jogurtu. Czyli im więcej tłuszczu, tym konsystencja jogurtu jest gładsza, a smak pełniejszy i tłustszy. Dodatkowo w istotny sposób wpływa na barwę, która uzależniona jest od ich składu i może ulec zmianie podczas obróbki technologicznej i podczas przechowywania. Zaobserwowano, że wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu, jogurty charakteryzują się większa jasnością.

Typowy smak jogurtu pochodzi od produktów wytworzonych przez bakterie w procesie fermentacji, a dodatek aromatów oraz wsadów owocowych wpływa na ukształtowanie finalnego pożądanego smaku np. truskawkowego, owoców leśnych itp.

Na teksturę jogurtu wpływa także dodanie mleka w proszku i białek mleka, użycie dodatkowych substancji zagęszczających oraz homogenizacja. Tekstura zmienia się również w wyniku pasteryzacji.

 

 Oceniamy VITA-MINKI…

Ciekawe jest to, że nie zawierają owoców w postaci całych kawałków lub ich części, co jest charakterystyczne dla jogurtów owocowych. Oferta Vita-Minek jest w formie przecieru.

Marchewka brzoskwinia:

Zapach – bardzo niska intensywność, typowy dla serka z delikatną nutą marchwi. Brak nut owocowych.

Kolor – pastelowy: brzoskwiniowo – łososiowy.

Konsystencja – jednolita, gęsta i kremowa. Dodatkowo lekko ciągliwa z delikatnymi grudkami, które po wymieszaniu znikają.

Słodkość –  bardzo niska intensywność.

Kwasowość -nie za kwaśny, a przez to dobrze się komponuje ze słodkim smakiem, przez co uzyskany jest balans.

Smak- brak obcych posmaków, delikatnie „kartonowy” w smaku. Delikatnie oblepiający podniebienie przez co pozostaje długo. Smak pełny, nie jest płytki.

Intensywność aromatu – silnie dominuje smak marchwi, delikatnie odczuwalny smak brzoskwini.

Posmak- utrzymujący się kremowy posmak na podniebieniu.

Marchewka jabłko:

Zapach – bardzo niska intensywność, typowy dla serka z delikatną nutą marchwi. Brak nut owocowych.

Kolor – pastelowy: brzoskwiniowo – łososiowy.

Konsystencja – jednolita, gęsta i kremowa. Dodatkowo lekko ciągliwa z delikatnymi grudkami, które po wymieszaniu znikają.

Słodkość –  bardzo niska intensywność.

Kwasowość – bardziej kwaskowy niż reszta (pewnie przez jabłko).

Smak- brak obcych posmaków, delikatnie „kartonowy” w smaku. Delikatnie oblepiający podniebienie, przez co pozostaje długo. Smak pełny, nie jest płytki.

Intensywność aromatu – silnie dominuje smak marchwi, delikatnie odczuwalny smak brzoskwini.

Posmak- utrzymujący się kremowy posmak na podniebieniu.

Marchewka banan:

Zapach – bardzo niska intensywność, typowy dla serka z delikatną nutą marchwi. Brak wyczuwalnej nuty bananowej.

Kolor – pastelowy: brzoskwiniowo – łososiowy.

Konsystencja – jednolita, gęsta i kremowa. Dodatkowo lekko ciągliwa z delikatnymi grudkami, które po wymieszaniu również znikają.

Słodkość –  bardzo niska intensywność jak u pozostałych.

Kwasowość -nie za kwaśny, a przez to dobrze się komponuje z słodkim smakiem. Dobrze zbalnsowany.

Smak- brak obcych posmaków, ale za to ze wszystkich jest najbardziej „kartonowo-przecierowy”  w smaku. Delikatnie oblepiający podniebienie, przez co pozostaje długo. Smak pełny, nie jest płytki.

Intensywność aromatu – silnie dominuje smak marchwi, delikatnie odczuwalny smak banana.

Posmak- utrzymujący się kremowy posmak na podniebieniu.

 

Podsumowując

Generalnie poszczególne warianty są mało zróżnicowane pod względem smaku. Dominuje marchew w smaku i to ona pojawia się jako pierwsza. W drugim rzucie ujawniają się nuty danego owocu z opakowania, ale nie są zbyt intensywne. Kolorem również się nie wyróżniają, wszystkie mają jednakowy kolor. Może delikatna różnica jest w odcieniu. Słodycz jest bardzo niska, za co należy się duży plus. Jogurty charakteryzują się dobrym balansem kwasowości i słodkości.

Podsumowując koncept opakowania oraz produktu jest bardzo pozytwny, ale należałoby je troszkę bardziej zróżnicować. Na pewno śmiało można uznać, że są to zdrowsze alternatywy popularnych jogurtów dla najmłodszych.

Źródło: 

Wichrowska D, Wojdyła T.; Ocena sensoryczna i fizykochemiczna wybranych jogurtów naturalnych i ekologicznych, Bydgoszcz, Nr 6/2014, s. 421-422.

One thought on “VITA-MINKI jogurt”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *