Po długiej zimie, kiedy poczuliśmy wreszcie pierwsze promienie słońca, przyszedł czas na grillowanie! Majówka zapasem,a dla wielu osób jest to sygnał do rozpoczęcia sezonu grillowego. Rynek mięsny oferuje nam cały wachlarz gotowych wyrobów:różne rodzaje kiełbas od krakowskiej, śląskiej, białej, wędzonej, podsuszanej, aż do zamarynowanych boczków, karkówek, szłyków…. w głowie kręci od tej różnorodności! By ułatwić nam sprawę mam dla Was krótkie podsumowanie na co zwracać uwagę przy wyborze mięsa na grilla.

Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Dobra kiełbasa to min. 70-80% mięsa, a nawet znajdziemy już takie gdzie jest minimum 90%. Warto o tym pamiętać przy zakupie i zapytać Pani za lady o skład i zawartość mięsa w mięsie, jeśli nie mamy okazji sami przeczytać etykiety. Unikaj w składzie MOMu (mięso oddzielone mechanicznie), lepiej takich wyrobów nie kupować, ponieważ znajdziemy tam wszystko pochodne od mięsa czyli: tłuszcz, skórki wieprzowe, a nawet trochę kości zmielonej, a to przecież nie mięso!

Co powinno zawierać dobre mięso na grilla?

  1. Wysoką zawartość mięsa, najlepiej 90%, sól i przyprawy. Czasem może zawierać cukier.
  2. Brak konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku tj. glutaminian monosodowy, azotyn sodu E 250, barwnik E 120. Barwnik E 120 pozyskiwany jest z odwłoków mszyc kaktusowych z Meksyku. Producenci używają go by zamaskować obecność tłuszczu w wędlinach bądź kiełbasach.
  3. Brak substancji wypełniających i zwiększających wydajność. Substancje, które zwiększają wydajność to: difosforany (E 450), trifosforany (E 451), karagen (E 407), błonnik bambusowy lub pszenny (zapychacz), białko roślinne sojowe. Niemal na każdym opakowaniu kiełbasy grillowej możemy spotkać się ze wspomnianymi składnikami. Jako zagęstnik służą też wodorosty (E407). Czasami w kiełbasie możemy zauważyć żelową substancję, to właśnie karagen. Zmienia wstrzykniętą do kiełbasy wodę w żel, co pozwala wstrzykiwać jej więcej. 
  4. Choć nie należą do niebezpiecznych dodatków to producenci chętnie je dodają do swoich wyrobów mięsnych: skrobia modyfikowana oraz białko sojowe. Są to zbędne dodatki, służą tylko jako wypełniacze.

Wybieraj kiełbasę mniej rozdrobnioną (grubo mieloną), czyli taką u której po rozkrojeniu widzimy częściowo składniki. W drobno rozdrobnionej tłuszcz jest w bardzo małych kropelkach wymieszany z mięsem najczęściej oddzielanym mechanicznie i w ten sposób niewidoczny.

Poniżej kilka przykładów z rynku, które dobrym składem pochwalić się nie mogą. Jestem przerażona ilością produktów, które mają niekorzystny dla zdrowia skład… Trzeba dobrze poszukać aby znaleść kiełbasę, której lista składników kończy się w kilku składnikach!

Polecam!

Szukałam w Makro na grilla dobre kiełbaski ale niestety nie udało mi się zbyt wiele znaleść.

Szukajcie kiełbas, które mają taką listę składników jak te poniżej. Klika przykładowych wyrobów z dobrym składem 🙂

Kilka zasad zdrowego grillowania

1. Grilluj na tacce

Kapiący tłuszcz bezpośrednio na rozżarzony węgiel jest najbardziej niebezpieczny w grillowaniu. Coraz więcej głosów ze świata nauki ostrzega przed tym. Ma to zapobiec powstaniu rakotwórczych związków, dlatego najlepiej grillować mięso zawinięte w folię lub na specjalnych tackach. j (a Plus jest taki, że nie trzeba później tak bardzo sprzątać, a smak jest o niebo lepszy.

2. Zwęglone jedzenie – stanowczo mówimy NIE!

W sezonie grillowym zwróć szczególną uwagę na to, czy potrawa, którą podajesz nie jest przypalona. Spalone na węgiel jedzenie to tablica Mendelejewa… Udowodniono naukowo, że mięso takie zawiera szereg szkodliwych substancji o silnym działaniu rakotwórczym i mutagennym. Jeśli mimo wszystko trochę się przypalą, oskrob sczerniałe fragmenty.

3. Czystość grilla ma znaczenie

Pamiętaj też, aby regularnie czyścić ruszt, bo przypalone resztki z poprzedniego grillowania przenikają do przygotowywanych potraw i mogą przyczynić się do większej produkcji rakotwórczych związków. Nawet jeśli używasz tacek, czyść ruszt. Dbaj też o to, aby grill nie był za bardzo rozpalony, a mięso dochodziło do siebie powoli i nie w płomieniach. Z uwagi na wyżej wspomniane kwestie, grillowanie nad otwartym ogniem to nie jest najlepszy sposób na przygotowanie potraw.

4.  Tego unikaj 

Gotowe mięso na grilla w mieszance przypraw… Jeśli już sięgasz po gotowca na grilla, sprawdź % zawartość mięsa oraz jakość przypraw i składników – czy są to tylko wzmacniacze smaku i sól. Niestety nie ma co się oszukiwać, że mięso sprzedawane z przyprawami jest dobrej jakości, bo nie jest. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *