Tradycyjne mięsne pasztety i pasty odchodzą w zapomnienie na rzecz warzywnych alternatyw. Ostatnie boom na punkcie humusów, pasztetów i różnego rodzaju past Warzywnych zachęciły Etykietowego Bossa, by przyjrzeć się ofercie rynkowej!

Samodzielne przygotowanie zdrowego smarowidła bywa czasochłonne, a fajnie wzbogaca naszą dietę. Na szczęście producenci przyjęli wyzwanie i mamy gotowe produkty w rożnych kombinacjach smakowych! Zarówno lokalne, jak i globalne koncerny rolno-spożywcze prezentują nam swoje, co raz to nowsze formy przerobu warzyw.

Niesamowite kompozycje smakowe, to efekt starannie wyselekcjonowanych warzyw i nasion.  Dodatkowo stanowią zdrowy i smaczny dodatek do pieczywa, a ponad to mogą służyć również jako dippy do różnych przekąsek, takich jak grillowane mięso, surowe warzywa, czy sery.

Nic dziwnego, że past warzywne tak chętnie są przez nas konsumowane! Idealnie wpisują się w trend warzywnej inwazji.

Warzywne Loove

Wraz z nowym trendem na zdrową żywność nie sposób pominąć rewolucji na półkach sklepowych! Na rynku pojawiają się co raz to nowsi lokalni gracze, którzy dominują w tej kategorii spożywczej. Chętnie wzbogacamy nasz jadłospis, dlatego w naszych koszykach pojawiają się „fikuśne” produkty spożywcze. Szukamy produktów bez konserwantów, sztucznych barwników, które wzbudzają nasze poczucie bezpieczeństwa podczas ich konsumpcji. Jest to odpowiedź na nasze potrzeby smakowe i zdrowotne.

Oferta past oraz pasztetów warzywnych jest bardzo szeroka – kuszą zdrowymi hasłami marketingowymi i pięknym designem. Dość wygórowana cena, ma na celu zbudowanie nam przekonania, że produkt droższy jest lepszy. Każdy znajdzie coś dla siebie, ale które są tak na prawdę dobre i warte uwagi?

Etykietowy Boss zajrzał do alejki z pasztetami mięsnymi, a następnie porównał ofertę warzywnych odpowiedników. Trzeba przyznać, że jest w czym wybierać. Warzywne pasty ilościowo dorównują pasztetom mięsnym.

Dużym plusem jest szklane opakowanie warzywnych smarowideł, które usprawiedliwiają poniekąd ich wysoką cenę. Opakowanie to jedno, ale najważniejszy jest skład! Zaczniemy od sprawdzenia list składników jednej z najbardziej popularnych past, którą chyba każdy już zna i próbował – hummus. 

Czym właściwie jest hummus?

Hummus lub humus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Uznawana jest za sos, dip lub pasta do smarowania. Przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych – tak w skrócie 😉

Sprawdzamy etykiety….

Do sprawdzenia etykiet wybrałam kilka najbardziej powszechnych marek hummus, które z łatwością można nabyć w supermarketach typu Carrefour lub Piotr i Paweł. Pasty hummus znajdziecie w tzw. alejce „ze zdrową żywnością”, w której znajdują się produkty BIO, gluten free, wysoko białkowe itp. 

Przyjrzyjmy się ofercie SANTE:

HUMMUS KLASYCZNY LOVEGE 120G – Ciecierzyca gotowana 33%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.

HUMMUS Z OLIWKAMI LOVEGE 120G – Ciecierzyca gotowana 30%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 11%, oliwki zielone 5% (sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy),  błonnik roślinny (bambusowy, grochowy), sól morska, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy,  przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma. 

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI LOVEGE 120G – Ciecierzyca gotowana 27%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, suszone pomidory 2%, błonnik roślinny (bambusowy, grochowy), sól morska, cukier trzcinowy, koncentrat soku z cytryny, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma. 

Cena za wyżej wymienione warianty smakowe kształtuje się średnio na poziomie ok. 4 zł. Dodatkowo hummus marki Sante jest dostępny również w wersji większej  – w słoiku szklanym 180 g (cena 5,99 zł).

Co ważne, produkt otrzymał prestiżowy Certyfikat Vege, co gwarantuje nam, że jest on w 100% roślinny. Ponad to jest bogaty w wartości odżywcze, ponieważ zawiera wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne omega-3. Zawierają witaminy z grupy B (wit. B6 i kwas foliowy), które pomagają nam wzmocnieniu odporności organizmu, oraz żelaza. Propozycja Sante jest dobrej jakości, ponieważ to naturalny produkt pochodzenia roślinnego, bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku. Polecam ten produkt, choć zawartość ciecierzycy mogłaby być wyższa.

Primavika

Primavika jest polską firmą, która ma swoją siedzibę w podpoznańskich Gądkach. Zdecydowanie najwięcej gotowych pasztetów warzywnych, maseł orzechowych i innych zdrowych produktów znajdziecie w ofercie PRIMAVIKI.

HUMMUS NATURALNY 160 g– woda, cieciorka 42%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól morska.

W porównaniu do Sante zawiera więcej cieciorki aż o 9%, co przekłada się na wyższą zawartość białka w 100 g. Hummus naturalny Primavika zawiera 6,4 g/ 100 g ,a Sante 5,8 g/100 g produktu. Zamiast soku z cytryny do zakwaszenia produktu użyli octu jabłkowego – ciekawe zastosowanie technologiczne. Ocet jabłkowy jest bardziej stabilnym składnikiem od soku z cytryny, ponieważ cytrusy ulegają (w czasie okresu ważności) oksydacji, co prowadzi do zmian zapachowo – smakowych. Lista składników jest krótsza, ponieważ propozycja od Primavika zawiera mniej naturalnych przypraw w recepturze, przez co bardziej przypominała będzie w smaku naturalny hummus. Również jest to produkt pochodzenia roślinnego bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku. Cena za opakowanie wynosi średnio 6 zł. Jest to produkt godny uwagi. Śmiało możecie go kupować i bez obaw konsumować!

Następny na liście jest hummus VEGA UP, który zawiera aż 6 wariantów smakowych:

HUMMUS TRADYCYJNY 200 g –  gotowana ciecierzyca (45%), woda, pasta sezamowa, sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz.

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI 200 g – gotowana ciecierzyca (40%), woda, pasta sezamowa, suszone pomidory (8%), pieczone pomidory (8%), pieczona papryka, czosnek, sok z cytryny, sól morska, oregano, pieprz.

HUMMUS CYTRYNOWY 200g – gotowana ciecierzyca (42%), woda, pasta sezamowa, pieczona cytryna (5%), sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz, tymianek.

HUMMUS ZE SZPINAKIEM 200g – gotowana ciecierzycy (40%), woda, szpinak (14%), pasta sezamowa, sok z cytryny, czosnek, sól morska, kmin rzymski, pieprz.

HUMMUS Z PIKANTNĄ PAPRYKĄ 200 g – gotowana ciecierzycy (40%), woda, pasta sezamowa, pieczona papryka (10%), pomidor suszony, sok z cytryny, sól morska, czerwona papryka chili, czosnek, kmin rzymski, kolendra, pieprz.

HUMMUS Z OLIWKAMI 200 g – gotowana cieciorka (40%), woda, pasta sezamowa, zielone oliwki (8%) ,sok z cytryny, czosnek, sól morska, kmin rzymski, pieprz. Zawiera śladowe ilości kwasku cytrynowego – regulator kwasowości (kwasek cytrynowy pochodzi z zalewy oliwek).

Oferta hummusów VEGA UP zawiera pastę z ciecierzycy BIO, a zawartość cieciorki nie jest niższa niż 40%. Muszę przyznać, że dużym plusem jest dodatek pieczonych warzyw do poszczególnych wariantów smakowych, a nie aromatów, bądź suszonych warzyw. Cena kształtuje się na poziomie ok. 7,99 zł/szt.

feel FIT

Szczególną moją uwagę zwrócił nowy produkt rynkowy feel FIT. Produkty feel FIT wyróżniają się wysoką zawartością białka i błonnika oraz innych dobrych i naturalnych składników. Marka wprowadza innowacyjne, oryginalne i zdrowe produkty w ramach przekąsek, słodyczy i małych posiłków. Etykietowy Boss zwróci szczególną uwagę i rozejrzy się za innymi produktami feel FIT.

feel FIT Protein Hummus z czarnuszką 185 g – gotowana ciecierzyca 45%, woda, olej rzepakowy, białko z grochu 6,3%, sok z cytryn, pasta sezamowa (tahini) 2,8%, czosnek, sól, czarnuszka 0,2%.

Zawartość ciecierzycy jest na wysokim poziomie, a ponadto produkt wyróżnia wysoka zawartość białka w składzie. Dodatek białka z grochu podnosi jego zawartość do 9,3 g/ 100 g produktu. Cena za proteinowy hummus kształtuje się średnio 7,99 zł/szt. Warto spróbować propozycję marki feel FIT, szczególnie polecam osobom, które stosują dietę wysokobiałkową.

Propozycja 100% BIO :

HUMMUS Z POMIDORAMI SYMBIO 115 g – ciecierzyca gotowana* 50%, woda, pomidory* 18%, olej słonecznikowy*, przyprawy*, sól, sezam*, koncentrat pomidorowy* 0,4% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

HUMMUS Z KOLENDRĄ SYMBIO 115 g – ciecierzyca gotowana* 48%, woda, pomidory* 18%, olej słonecznikowy*, sezam*, sok cytrynowy*, sól, przyprawy*, kolendra* 0,3%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (*certyfikowany składnik ekologiczny).

SYMBIO ze wszystkich przedstawionych propozycji, oferuje hummus o najwyższej zwartości ciecierzycy. Duży plus! W dodatku wszystkie składniki użyte do produkcji są certyfikowane jako składniki ekologiczne. Cena za mały słoik jest porównywalna do innych, ok. 6 zł/szt. Jak na produkt BIO cena nie jest wygórowana – super! 

Na co zwracamy uwagę przy wyborze pasty hummus?

Ważne by pasta w swoim składzie zawierała:

  • wysoką procentową zawartość ciecierzycy,
  • naturalne przyprawy tj. kurkuma, kolendra, oregano, sól, pieprz itp.
  • brak glutaminianu sodu w składzie,
  • brak konserwantów i sztucznych barwników,
  • dodatek naturalny substancji zakwaszających tj. sok z cytryny, koncentrat soku z cytryny, ocet.

Fajnie jak smakowe warianty zawierają produkty, które nie są aż nadto przetworzone, tak jak w ofercie VEGA UP, gdzie znajdziemy pieczoną paprykę, oliwki, pomidory, szpinak.

Uwaga, czytamy etykiety!

Pasty hummus, które znajdują się w alejce ze zdrową żywnością bez obaw można kupować. Powyższy przegląd udowadnia, że użyte surowce są naturalne, a skład nie skrywa sztucznych dodatków. Jednak w innych alejkach znajdziecie propozycje dużych koncernów spożywczych oraz ich odpowiedniki pasty hummus. Cena może kusić, ale bądź czujny! Przykładem jest hummus marki Lisner.

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI 80 g – ciecierzyca 50%, pomidory konserwowe 12,5%, oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy), suszone pomidory 9%, pasta tahini 7% (100% mielone ziarna sezamu), przyprawy (czosnek, kmin rzymski), sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)*, substancja konserwująca (sorbinian potasu)*.

HUMMUS Z DZIKIM CZOSNKIEM 80 g – ciecierzyca 59,5%, olej rzepakowy, woda, pasta tahini 7% (100% mielone ziarna sezamu), dziki czosnek 1,7%, przyprawy (czosnek, kmin rzymski), sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)*, substancja konserwująca (sorbinian potasu)*.

*Kolorem pomarańczowym zaznaczone są składniki, które warto zastąpić lub ograniczyć ich spożycie.

*Kolorem czerwonym zaznaczone są składniki, bądź substancje, które należy unikać!

Jedynym plusem jest fakt, że pasta ma na prawdę wysoką zawartość ciecierzycy, aż ponad 50%! Jednak dodatek kwasku cytrynowego oraz substancji konserwujących psuje znacznie wizerunek pysznej, zdrowej pasty hummus. Moim zdaniem lepiej dopłacić za hummus bez konserwantów, z dodatkiem naturalnego soku cytrynowego niż płacić za przetworzone dodatki. Nawet dość niska cena ok. 2,8 zł za 80 g też nie zachęca. Nie polecam!

Podsumowując

Hummus jest odżywczym pożywieniem, bogatym w składniki mineralne tj. żelazo i witaminy*. Pasty hummus warto włączyć w swoją dietę ponieważ zawierają wysoką zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z powodu wysokiej zawartości białka roślinnego jest nieodzownym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Bardzo istotne jest połączenie ciecierzycy z pastą z sezamu (tahini), która dostarcza aminokwasu metioniny. To połączenie zwiększa przyswajalność białka dla organizmu. Po zjedzeniu hummus daje uczucie sytości przez długi czas.

* Zwracając uwagę na właściwości odżywcze poszczególnych past zauważycie, że zdecydowana mniejszość decyduje się na deklarowanie witamin i składników mineralnych. Jest to spowodowane koniecznością udowodnienia, że w ciągu okresu ważności produktu, minimalna referencyjna wartość spożywcza na dany składnik zostanie pokryta przez produkt. Rozporządzenie UE 1169/2011 podaje jakie są referencyjne wartości spożycia dla witamin oraz składników mineralnych, jednakże bardzo rzadko można znaleźć ich %RWS na opakowaniach. Dla produktów spożywcztch RWS wynosi 15% . Dostarcza on dodatkowych informacji konsumentowi, w ilu % pokryjemy nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki, spożywając porcję produktu.

Z uwagi na szeroki asortyment past warzywnych postanowiłam artykuł podzielić na dwie części. W kolejnej skupimy się na pasztetach i pastach warzywnych, ponieważ ten asortyment mocno rozszerzył swój zasięg na półkach sklepowych. Myślę, że warto się jemu przyjrzeć z osobna. 

Szczerze mówiąc to jestem mile zaskoczona! Większość oferowanych past hummus jest naprawdę dobrej jakości!

Waszym zdaniem, który hummus jest najlepszy? Kupując pastę na co zwracacie najczęściej uwagę? Będę wdzięczna za Waszą opinię na temat artykułu.

One thought on “Zdrowe smarowidła do chleba – pasty warzywne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *